Združenje novinarjev in publicistov
Zakon o RTV uvaja nevarno komercializacijo! natisni

 Konec novembra je odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino, ki mu predseduje Majda Potrata, na pobudo poslancev Franca Jurija (Zares), Andreje Rihter (SD) in Ljuba Germiča (LDS) sprejel sklep, da Slovenija od Sveta Evrope oziroma od oddelka za medije Generalnega direktorata za človekove pravice pri Svetu Evrope pridobi uradno mnenje o zakonu o RTV Slovenija.

Slovenija je to uradno mnenje že prejela in čeprav govori tudi o dobrih straneh zakona o RTV oziroma o posameznih posodobitvah, pa je njihova končna opredelitev do zakona v resnici za zakon uničujoča in za RTV ter njeno javnost zaskrbljujoča!

Svet Evrope namreč poudarja:

»17. člen se lahko interpretira na tak način, da omogoča javnemu RTV servisu tudi komercialno oddajanje pod pogojem, da je bila izvedena ločitev obeh funkcij. To ni običajna praksa in sprašujemo se, ali  to v resnici služi interesom javnega servisa. Komercialni cilji lahko ustvarjajo tudi napačne spodbude. »

 

Združenje novinarjev in publicistov je s tem pridobilo še eno mnenje o tematiki, okrog katere se v sedanji pred referendumski kampanji krešejo različna mnenja. Stališče Sveta Evrope pritrjuje vsem tistim, tudi ZNP-ju, ki že vseskozi trdijo, da zakon Majde Širca, Zaresa in koalicije v resnici spodbuja nebrzdano komercializacijo na RTV, da to predstavlja tudi razgradnjo dela javnega poslanstva RTV, katere obvezni plačniki so vsi lastniki elektro priključka. In da takšna komercializacija RTV, ki jo spodbuja novi zakon, v resnici predstavlja poligon za vpad strankarskega finančnega zasebništva na RTV. Vse to pa bodo morali plačati državljani preko obveznega RTV prispevka in ob vsakoletnem poviševanju tega prispevka, kar zakon tudi uvaja. Ob tem naj spomnimo, da ima RTV v lastni za 62 milijonov evrov delnic Eutelsata in kar polovico teh sredstev naj bi nova oblast zapravila že v planu za leto 2011.

To pa je dodaten pomemben razlog, da volilci zakona o RTV na referendumu ne potrdijo.

 

Za Združenje novinarjev in publicistov

Igor Kršinar

 

 

Prilagamo tudi faksimile originala tega pomembnega mnenja Sveta Evrope

  

 

 

 

 

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.