Združenje novinarjev in publicistov
Protestna izjava: Bo država za župana Jankovića zaprla novinarja Tavčarja? natisni

Kazenski postopek zaradi razžalitve ljubljanskega župana Zorana Jankovića je ljubljansko tožilstvo na sodišču v Ljubljani sprožilo proti novinarju Dela Borutu Tavčarju. Župan je razžaljen, ker je novinar v komentarju zapisal, da se z Jankovićevo oceno odnosov med ljubljansko občino in holdingom, ki ga ta obvladuje, s frazo »vsi smo ena velika družina«, v podjetjih holdinga »ne strinjajo povsem, nekateri »zgoraj zlobno« namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen.«

 

Protestna izjava ZNP: Bo država za župana Jankovića zaprla novinarja Tavčarja?

Združenje novinarjev in publicistov protestira zaradi obtožnega predloga zoper novinarja Dela Boruta Tavčarja, ki ga državno tožilstvo preganja na zahtevo ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Policija je prejšnji teden na županovo zahtevo zaslišala odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurlo, medtem ko je tožilstvo Jankovićevo zahtevo za kazenski pregon zoper urednika Financ Uroša Urbasa in karikaturista Mikija Mustra zavrglo.

Združenje ponavlja, da skuša župan Janković z ustrahovanjem zatreti vsako kritiko svojega dela, kar ni le napad na svobodo javne besede, ampak tudi na temeljne vrednote demokracije. To je sramota tako za ljubljanskega župana kot tudi za vse poslance in ministre, ki kljub našim pozivom še vedno niso ustrezno spremenili kazensko zakonodajo.
Kazenski postopek zaradi razžalitve ljubljanskega župana Zorana Jankovića je ljubljansko tožilstvo na sodišču v Ljubljani sprožilo proti novinarju Dela Borutu Tavčarju. Župan je razžaljen, ker je novinar v komentarju zapisal, da se z Jankovićevo oceno odnosov med ljubljansko občino in holdingom, ki ga ta obvladuje, s frazo „vsi smo ena velika družina“, v podjetjih holdinga „ne strinjajo povsem, nekateri „zgoraj zlobno“ namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen.“
Župan je tožbo sprožil, ker meni, da ga je novinar primerjal s Fritzlom, kazenski postopek pa je prevzelo tožilstvo, ker je tako določil parlament, ko je leta 2008 politikom razširili privilegij, da njihovo dobro ime pred navadnimi državljani, novinarji in uredniki varujejo policisti, tožilci in sodišča. Od takrat imajo privilegij, ki je nekoč varoval že jugoslovanske partijske oblastnike in tedanji sistem ( t.i. verbalni delikti), tudi župani slovenskih občin.
Državni tožilec je sodišču predlagal, naj novinarja kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mescev. Na podobne postopke držav proti novinarjem kot očitnimi primeri kršitev načel svobode tiska, katerih namen je zastrašiti novinarje in spodbuditi samocenzuro mednarodne organizacije praviloma opozarjajo v povezavi z afriškimi, latinsko ameriškimi in nekaterimi arabskimi režimi, značilni pa so tudi za posamezne nekdanje vzhodno-evropske socialistične države z bogato zgodovino pravno široko utemeljenega zapiranja in celo fizičnega eliminiranja političnih nasprotnikov vladajoče kaste ali tistih, ki so si jo drznili kakorkoli kritizirati.

Združenje novinarjev in publicistov zato ponavlja poziv vladi in državnemu zboru, da odpravita sramotni 168. člen kazenskega zakonika, po katerem lahko državni in lokalni funkcionarji novinarje, ki se kritično izražajo o njihovem delu, policijsko preganjajo pod pretvezo kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime.

 

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik združenja

 

 

Ljubljana, 7. januarja 2011

 

Vročitev obtožbe Borutu Tavčarju (PDF datoteka)

Obtožnica Borut Tavčar (PDF dokument)

 

Objavljamo še na povezavo mednarodnega združenja Article 19, ki se zavzema za odpravo državnega pregona nad novinarji.

http://www.article19.org/advocacy/defamationmap/map/
 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.