Združenje novinarjev in publicistov
Za izpad prihodkov RTVS je odgovorna ministrica Majda Širca in ne volivci natisni
Ministrica za kulturo Majda Širca je na včerajšnji seji parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino med drugim dejala, da so za izpad 4,9 milijona evrov, ki jih je utrpel zavod RTV Slovenija, krivi tisti, ki so nasprotovali novemu zakonu o RTV. Ker je temu zakonu, ki ga je pripravilo njeno ministrstvo in je zanj polno odgovorna ministrica Širca, odločno nasprotovalo tudi naše združenje, seveda protestiramo proti takšni njeni sprenevedavi trditvi in menimo, da ministrica za kulturo zavaja z zamenjavo vzroka in posledice!

Zato lastno malomarnost in popolno neodgovornost, zaradi katere je RTV Slovenija spravila ob 4,9 milijona evrov (ali skoraj dvanajstino letnih prihodkov) zdaj pripisuje volivcem, ki so na referendumu njen zakon zavrnili.

V resnici je bila ministrica Majda Širca tako zelo v naprej prepričana, da bo njen zakon na referendumu potrjen, da je »pozabila« predhodno pripraviti zakonske določbe, ki bi ne glede na rezultat referenduma omogočale neovirano zbiranje RTV prispevka. Prelaganje njene odgovornosti na volivce je moralno zavržno. Zato združenje ministrico Majdo Širca poziva, da se volivcem zaradi tega nedemokratičnega verbalnega zdrsa opraviči in da sama prevzame odgovornost za veliko škodo, ki jo je povzročila RTV Slovenija.

 

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet združenja

Igor Kršinar, predsednik združenja

 

Ljubljana, 1. marca 2011

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.