Združenje novinarjev in publicistov
Vabilo na podelitev Jurčičevih nagrad natisni

Sklad Josipa Jurčiča in Nova revija vabita člane Združenja novinarjev in publicistov na podelitev Jurčičevih nagrad novinarjem, svobodnim publicistom in urednikom. Podelitev nagrad bo v sredo, 2. marca ob 19. uri v Kongresni dvorani City Hotela, Dalmatinova 15, Ljubljana.

Dan pred tem pa bo potekal še Forum o kakovosti in avtonomiji v novinarstvu, na katerega ste prav tako vabljeni.

 

Vabilo na Forum o kakovosti in avtonomiji v novinarstvu

V imenu Upravnega odbora Sklada Josipa Jurčiča vas vabiva, da se udeležite Foruma o kakovosti in avtonomiji v novinarstvu, ki bo v torek, 1. marca 2011 ob 18. uri v City Hotelu, Dalmatinova 15, Ljubljana.

Člani Upravnega odbora SJJ želimo na ta način sprožiti poglobljen in vsestranski razmislek o tem, kakšno novinarstvo imamo in kako izboljšati njegovo kakovost. Tu gre predvsem za novinarstvo v njegovi družbeno-politični, informativni in mnenjski vlogi.

Vabljeni novinarji, založniki, akademiki in državljani bodo v kratkih prispevkih predstavili izbrane vidike kakovosti ter predlagali načine za njeno izboljšanje. V drugem delu večera boste navzoči povabljeni k razpravi. Sodelovanje so potrdili: Andrej Aplenc (Zavod za oživitev civilne družbe), Marko Crnkovič (Delo; kolumnist), Suzana Fišer Žilič (Univerza Maribor), Peter Frankl (Finance), Marjan Dora (Murski val, Murska Sobota), Rajko Gerič (TV Slovenija), Peter Lah (Fakulteta za medije; kolumnist), Tone Rode (Družina), Matevž Tomšič (Fakulteta za uporabne družbene študije), Tamara Vonta (POP-TV), Tomaž Zalaznik (Nova Revija), Darka Zvonar Predan (Večer).

Prepričani smo, da na kakovost novinarjevega dela vplivajo številni dejavniki. Nekateri so bolj strukturne narave (splošne kulturne vrednote, politični in gospodarski okvir), na katere posamezen novinar ali medij na kratki rok ne moreta veliko vplivati. Drugi dejavniki sodijo na področje človekove dejavnosti: osebne in profesionalne vrednote, načela in etika. Glede teh zadnjih dejavnikov ima posameznik ali organizacija skoraj popolnoma proste roke, kako jih oblikuje in živi. To je torej polje avtonomije medijev: novinarjev, urednikov, direktorjev in lastnikov.

Sodelujoči prihajajo iz vrst novinarjev, predstavnikov lastnikov, državljanov, zasebnih in javnih medijev, teoretikov in praktikov, regionalnih in osrednje-slovenskih medijev. Na ta način smo želeli zagotoviti, da si iz različnih zornih kotov zastavimo vprašanje, kako je s kakovostjo naših medijev in kaj lahko storimo, da bi bili boljši.

Drago Demšar, predsednik sklada in Peter Lah,član UO in organizator foruma

V Ljubljani, 22. 2. 2011

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.