Združenje novinarjev in publicistov
Spet preganjajo novinarje, ne uradne osebe natisni

Izjava ZNP v zadevi Miro Senica vs. Požareport

Združenje novinarjev in publicistov z zaskrbljenostjo spremlja kazensko ovadbo odvetnika Mira Senice proti neznani osebi, ki je v resnici uperjena proti novinarjema Bojanu Požarju in Mitji Lomovšku, ker sta 28. marca letos na portalu Požareport objavila članek z naslovom Afera Baričevič: dve priči videli bežati Mira Senico. Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je potrdilo, da lahko na podlagi kazenske ovadbe odvetnika Mira Senica kazensko preganja novinarja Bojana Požarja in Mitjo Lomovška zaradi objave tožilske dokumentacije v zadevi Baričevič, saj naj bi taka objava prav tako predstavljala kaznivo dejanje ali udeležbo pri kaznivem dejanju, kot sama izdaja tajnih podatkov. Za oboje je zagrožena kazen do treh let zapora.

V združenju poudarjamo, da sicer v pravni državi lahko vsakdo toži ali kazensko ovadi tudi novinarja, problematično pa je, če gre za zelo vplivnega človeka in celo partnerja notranje ministrice. Še toliko bolj, ker policija in državno tožilstvo sodita pod pristojnost ministrov iz stranke, ki jo vodi partnerica omenjenega vplivnega odvetnika. Znano je tudi, da je bil poleg notranje ministrice Katarine Kresal v odvetniški pisarni Mira Senice pred nastopom funkcije zaposlen tudi pravosodni minister Aleš Zalar, ki je neposredno nadrejen državnemu tožilstvu. Zato ta kazenska ovadba dejansko predstavlja pritisk na neodvisnost in avtonomijo novinarskega dela. Prav tako smo žal znova v položaju, ko se preganja novinarje, ki so nekaj objavili in ne uradne osebe, ki so sporne podatke posredovale novinarjem.

Združenje novinarjev in publicistov ob tem poziva pravosodnega ministra Aleša Zalarja, naj v spremembah kazenskega zakonika ustrezno popravi določbo o izdaji tajnih podatkov, da kazenski pregon novinarjev zaradi same objave ne bo več mogoč. Za izdajo tajnih podatkov naj odgovarjajo pooblaščene uradne osebe, ki so jih dolžne varovati.

 

Združenje novinarjev in publicistov

Igor Kršinar, predsednik

Ljubljana, 11. julija 2011

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.