Združenje novinarjev in publicistov
ZNP obsoja politično zlorabo javne TV natisni

Združenje novinarjev in publicistov opozarja na nesprejemljivo ravnanje novinarke TV Slovenija Mojce Pašek Šetinc. Novinarka je zlorabila nacionalno televizijo za zasebne interese svojega moža Mileta Šetinca in stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, za katero se je Šetinc s svetovanjem angažiral v volilni kampanji.

 

Novinarji so razkrili, da je Paškovi v okviru poročanja o kandidatih na volitvah v zvezi z premoženjem vodje opozicije in tekmecem Zorana Jankovića na volitvah, Janezom Janšo,  sestavil kar Mile Šetinc, sicer registrirani lobist. Taka vprašanja je potem Paškova v funkciji novinarke informativnega programa naslovila zgolj na Janšo, ne pa tudi na druge predsednike strank. S tem ravnanjem je grobo kršila več osnovnih načel novinarskega dela določenih v novinarskem kodeksu, ki opredeljuje neodvisnost novinarskega dela. Ta med drugim določa, da se mora novinar izogibati nasprotujočim si interesom, izogibati se mora zvezam in aktivnostim, ki bi lahko kompromitirale njegovo dobro ime ali škodovale verodostojnosti. Prva tako mora razkriti morebitne konflikte interesov. Že to, da Paškova pripravlja prispevke o dejavnostih strank v volilni kampanji, njen mož pa hkrati v kampanji svetuje enemu od kandidatov na volitvah, je samo po sebi nekaj, čemur bi se morala novinarka izogniti. Paškova ne le, da se temu ni izognila in se izločila iz poročanja o volilni kampanji, ampak je prikrito zlorabila nacionalno televizijo za zasebne interese svojega moža in stranke, za katero dela. S tem ni kompromitirala zgolj lastno verodostojnost, ampak tudi verodostojnost javne televizije.

Od odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Ksenije Horvat Petrovčič ZNP zahteva takojšen suspenz novinarke Mojce Pašek od vsakršnega dela v zvezi z volilno kampanjo ter vseh aktivnosti na področju slovenske notranje politike. V nadaljevanju ZNP od generalnega direktorja RTVS Marka Fillija in direktorja TVS Janeza Lombergarja, terja preučitev odgovornosti Ksenije Horvat Petrovčič za nesprejemljiv eksces novinarke Paškove.

 

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet

 

Ljubljana, 30. novembra 2011

 

 

 

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.