Združenje novinarjev in publicistov
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja natisni

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Novinar Igor Kršinar je v Reporterju januarja letos pisal o zločinih nekdanje jugoslovanske tajne službe na podlagi arhivskega gradiva, ki ga je na tiskovnih konferencah predstavil raziskovalec in publicist Roman Leljak. Silvo Gorenc se čuti razžaljenega, ker je novinar navajal zapise v uradnem dokumentu SDV, ki jih hrani Arhiv, iz njega pa je razvidno, da so ga slovenski ugrabitelji hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca leta 1972 kot načelnika jugoslovanske SDV obveščali o poteku te akcije. Poleg tega je Gorenca zmotilo Kršinarjevo pisanje o umoru hrvaške emigrantske družine Ševo, vključno z devetletno deklico, prav tako leta 1972, ki ga je izvedla Udba, to pa je takrat vodil Silvo Gorenc. Rekonstrukcijo okrutnega zločina je Hrvaška televizija posnela v sklopu dokumentarne serije Jugoslovanske tajne službe. Prav tako se Gorenc čuti razžaljenega, ker je Kršinar v članku citiral odlomke iz knjige Rdeči horizonti, ki jo je leta 1987 izdal v ZDA pobegli nekdanji romunski general Ion Pacepa, v njej pa je med drugim opisoval dogovore med Titom in Ceausescujem v zvezi z ugrabitvami in likvidacijami političnih nasprotnikov, pri čemer je jugoslovanski diktator romunskemu ponujal krvave usluge Silva Gorenca.

Medtem ko v Münchnu poteka sojenje proti nekdanjim načelnikom hrvaške in jugoslovanske Udbe zaradi udbovskih umorov v Nemčiji, so v Sloveniji na zatožni klopi novinarji in publicisti, ki pišejo o zločinih nekdanje jugoslovanske komunistične tajne službe. Ljubljansko sodišče bi lahko tudi zavrnilo zasebni kazenski tožbi nekdanjih šefov Udbe Janeza Zemljariča in Silva Gorenca, a se je odločilo drugače in obe pobudi sprejelo v  obravnavo.

Oba primera bomo podrobneje predstavili na tiskovni konferenci Združenja novinarjev in publicistov v četrtek, 13. novembra, ob 11. uri v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa.

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.