Združenje novinarjev in publicistov
ZNP zaskrbljeno zaradi napovedi čistk na RTVS natisni

Združenje novinarjev in publicistov je zaskrbljeno nad politično gonjo proti nekaterim novinarjem na nacionalni RTV, ki se utegne razplamteti zlasti, če se bodo uresničile napovedi čistk nad novinarji, ki niso po volji vladajoče koalicije. Na takšne namere je ob izstopu iz poslanske skupine največje vladne stranke opozoril tudi poslanec Andrej Magajna, ob tem pa navedel, da se vladajoči politiki pogovarjajo o novinarjih , ki naj bi jih po sprejetju novega zakona odstranili. Gre za novinarje, ki so za oblastnike moteči bodisi zaradi kritičnih pogledov na aktualno dogajanje bodisi zato, ker razkrivajo pretekla hudodelstva (povojne zločine). Takšne izjave potrjujejo, da osnovni namen novega zakona ni večanje novinarske avtonomije, kot zatrjujejo predlagatelji, ampak prav nasprotno, še večja podreditev javnega zavoda vladajoči politični opciji.

Združenje je že večkrat opozorilo, da predlagani zakon o RTVS ni primerljiv s podobnimi evropskimi zakoni, ni bil usklajen niti z novinarskimi organizacijami niti s strokovno skupino, ki je bila posebej imenovana za oblikovanje tega zakona, prav tako ni bil dosežen niti minimalni konsenz z opozicijo. Referendum, ki je ustavno zagotovljena demokratična pravica, je zato izhod v sili.

Največje pomisleke ima združenje glede nove pravno organizacijske oblike; gre za nevaren politični eksperiment z zaposlenimi in gledalci, ki plačujejo RTV prispevek. Poleg tega zakon predvideva možnost visokih nagrad bodočim članom uprave in nadzornega sveta RTV in razgalja, da bodo glavni motiv bodoče uprave, ki jo želi postaviti vladajoča politika, komercialni prihodki, ti pa se lahko povečajo le z nebrzdano komercializacijo programov. To je v popolnem nasprotju z evropskimi direktivami. ZNP ostro nasprotuje zakonski možnosti, da bi članom uprave in nadzornega sveta izplačevali visoke nagrade, medtem ko mnogi novinarji v tem zavodu težko preživijo z nizkimi honorarji. Hkrati je to nepošteno do vseh gledalcev in poslušalcev, ki morajo obvezno plačevati RTV prispevek . Tudi način izbire in imenovanja svetnikov RTV kaže na neposredno namero vladajoče politike, da si politično in kadrovsko- organizacijsko podredi zavod RTVS. Predlog žal niža obstoječe demokratične standarde zastopstva manjšin in civilne družbe v programskem svetu.

Združenje novinarjev in publicistov zato izraža upanje, da bodo volivci na referendumu zavrnili zakon o RTVS, ki ga je državni zbor sprejel 20. 10. 2010.

Objavljamo še povezavo do zakona o RTV Slovenija, ki ga je DZ sprejel 20. 10. 2010:

 

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik združenja

 

Ljubljana, 9. novembra 2010

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.