Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP o dogajanju na RTVS natisni

Politični aktivizem varuhinje pravic gledalcev ter novinarjev na RTVS je nesprejemljiv

Združenje novinarjev in publicistov protestira proti za lase privlečenemu problematiziranja komentarja dr. Jožeta Možine v oddaji Utrip 15. 1. 2022. Po vseh merilih novinarske in medijske svobode je Možinov prispevek primer zelo dobrega komentarja oz. oddaje, ki ob avtorjevih osebnih pogledih, kar je za komentar značilno, sloni tudi na zgodovinskih dejstvih, ki jih očitno ni moč ovreči.

Glede na slabe izkušnje s prejšnjo varuhinjo, ki je s politikantskim pristopom in razkritjem, da je kot vir SDV, vpisana v evidenci CAE, dodobra kompromitirala institut varuha pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS, smo osupli nad tem, da se ta praksa nadaljuje tudi z nastopom nove varuhinje Marice Uršič Zupan. Tako delovanje je vsega obsojanja vredno in dodatno negativno tudi v luči dejanske nazorske neuravnoteženosti RTVS, ki je akutna. V strokovni in laični javnosti se le še utrjuje prepričanje, da je RTVS dominantno trdnjava leve politične opcijo in slednja, tudi prek instituta varuha pravic gledalcev in poslušalcev, sproti obsodi oz. negativno izpostavi vsakega avtorja, ki ne zasleduje nazorskega toka levih političnih struj. Tako delovanje je izrazito nevarno za ugled in obstoj javnega medija, saj očitno duši svobodno novinarsko delo. Preprečuje tudi vsake spremembe, ki so nujno potrebne.

Tudi protesti pomembnega dela novinarjev, ki nasprotujejo sedanjemu vodstvu in se ne zavedajo pluralnega deficita, nakazujejo podobno, da javni medij izgublja stik z realnostjo oz. pomembnim delom gledalcev. Ta ista skupina novinarjev se spotika ob sedanjo sestavo programskega sveta RTVS, ki ga vodi po dolgih letih nepolitični predsednik dr. Peter Gregorčič, ni pa jih npr. motil predhodnik, nekdanji funkcionar CK KPS in SD, politik Ciril Baškovič, kaže realno politično pristranost.

Sedanje vodstvo RTVS je bilo izvoljeno legitimno in zakonito in ima vso pravico uvajati spremembe, za katere meni, da so potrebne. V ZNP že leta opozarjamo na pomanjkanje pluralnosti v pri poročanju RTVS in zlorabo javnega medija za ozke politične interese posameznikov.

V Združenju novinarjev in publicistov opažamo tudi izrazito pomanjkanje enakih meril, ko gre za napade na novinarje RTVS ali drugih medijskih hiš. Če so bili v primeru pošiljk belega prahu in raznih groženj ter žalitev nazorsko levim novinarjem le - ti deležni obširnega poročanja in tematiziranja že v prvih minutah informativnih in drugih programih RTVS, pa se v drugih primerih, ko gre za novinarje, ki ne sledijo glavnemu medijskemu toku, a so prav tako deležni žalitev in groženj, ne zgodi nič podobnega.

Opozarjamo na zadnji primer, ko je na političnem shodu "kolesarjev", ki jih podpira tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, nastopila Svetlana Makarovič, ki je novinarja dr. Jožeta Možino zaradi njegovih oddaj napadla z doslej ne videnimi in podlimi javnimi žalitvami in grožnjami. O tem ni bilo prav nobenega ažurnega poročanja v informativnih oddajah, čeprav so novinarji javne RTVS teden za tednom pokrivali in pogosto tudi odkrito reklamirali te politične shode. Tu se razgalja ideološko motivirana dvoličnost vplivnega dela novinarskega kolektiva, ki sicer ob veliko manjših opazkah zažene vik in krik in za to uporablja informativne oddaje javne RTV. Novinarji RTVS ne le da napadov in žalitev na račun novinarja Možine niso obsodili, nasprotno. Na njihovem protestu pred pred stavbo RTV Slovenija 7. 3. 2022 je sodeloval tudi politični aktivist Jaša Jenull, prav tisti, ki je pred množico privržencev nizkotni nastop Makarovičeve napovedal ter dr. Možino imenoval pisuna. Gre za povsem razvidno sprego političnega aktivizma, ki nima praktično nobene zveze s temeljnimi normami profesionalnega novinarstva.

 Javnost je seveda vse to zaznala in ker gre za javni medij, ki ga plačujejo vsi, postaja ta očitna pristranost upravičeno čedalje večji problem in torišče konflikta, kar se mora zavedati tudi vodstvo RTVS.


Upravni odbor, 9. 3. 2022

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.