Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP ob napadih na novega odgovornega urednika MMC Igorja Pirkoviča natisni

Ponedeljkov orkestriran napad na novega urednika MMC RTV Igorja Pirkoviča je pokazal vso izprijenost aktivističnih kolovodij znotraj javnega medijskega zavoda. Z insceniranim protestom, na katerih ni manjkalo lažnivih obdolžitev in brezsramnim napadov na osebno integriteto Igorja Pirkoviča, je padla še zadnja trohica domneve, da je RTV Slovenija dejansko uveljavil načela verodostojnosti, poštenosti in poročevalske integritete. Argument moči je v tem kaosu prevladal in žalostno je, da so se črednemu poročanju pridružili številni ostali mediji. Izpostavitev Igorja Pirkoviča, letošnjega Meškovega nagrajenca, praktično na sramotilni steber brez možnosti zagovora spominja na najbolj brutalne medijske umore.

Še posebej škandalozno je, da tokrat to izvedla sindikalno aktivistična druščina samega zavoda. Ob tem izražamo zgroženost nad načinom poročanja Radia in Televizije Slovenija. V osrednjih h informativnih oddajah Dogodki in odmevi in TV Dnevnik so predvajali del nastopa Borisa Vaseva, pri čemer niso dali Pirkoviču možnosti, da bi na izmišljotine odgovoril. Ob tem poudarjamo, da Vasev nima nobene moralne pravice Pirkoviču očitati politično pristranskost. Vasev namreč ravno sam na družbenih omrežjih dnevno izraža svoja politična stališča, odkrito in povsem brez potrebne novinarske distance žali del politike ter ljudi zmerja s fašisti in rasisti.

Prepričanje, da lahko uredniške funkcije na RTVS zasedajo samo "pravoverni" ljudje, vsi ostali pa morajo biti deležni pogroma, je na RTVS očitno močno zasidrano. Ob tem poudarjamo, da je RTVS javni medij, ki ga po zakonu plačujemo vsi, zato uredniška mesta ne morejo biti nekakšni fevdi posameznih skupin novinarjev, med katerimi pogosto najdemo tudi političnie aktiviste. V ZNP smo v zadnjih letih pogosto opozarjali na kronične težave RTVS, ko gre za zagotavljanje pluralnosti in predstavitvi različnih mnenj, zato menimo, da so vse spremembe v tej smeri ne samo upravičene, ampak tudi nujne.

Upravni odbor ZNP, 16. marec 2022

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.