Enotirna uprava na Delu natisni
Ljubljana, 12.01. 2009 - Z vpisom v sodni register so začele veljati spremembe statuta Dela, sprejete na decembrski skupščini delničarjev: model upravljanja največjega časopisnega podjetja v državi je po teh spremembah enotirni. Praktično to pomeni, da sta v novem petčlanskem upravnem odboru združena dosedanji (praviloma) petčlanski nadzorni svet in nazadnje enočlanska uprava.
Upravni odbor Dela vodi Andrijana Starina Kosem, namestnica predsednice je Mojca Jazbinšek Volk. Izvršni direktorji so Peter Puhan, Mojca Jazbinšek Volk in Darijan Košir. Predstavniki novinarjev (sindikalna organizacija in aktiv novinarjev) sprememb niso podprli, pomisleki so bili, da spremembe niso dovolj utemeljene, vsebinsko pa, da imajo poslej zaposleni v petčlanskem upravnem odboru enega predstavnika, v petčlanskem nadzornem svetu so imeli prej dva, hkrati pa je bilo nekaj pomislekov med novinarji, ali je modro, da je odgovorni urednik Dela tudi član uprave podjetja.

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.