Združenje novinarjev in publicistov
ZNP o političnih pritiskih na javni zavod RTV Slovenija

Združenje novinarjev in publicistov obsoja poseganje državne politike v avtonomne uredniške odločitve javnega zavoda RTVS v zadevi Mirjam Muženič. Ministrstvo za kulturo se je v svoji izjavi med drugim obregnilo ob po njihovem neprimerno in nezakonito ravnanje v primeru »novinarke, ki ji je zaradi kandidature na evropskih volitvah onemogočeno delo«.

S tem se je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Majde Širca grobo vmešalo v avtonomijo novinarskega poklica, ki temelji na etičnem kodeksu profesionalnih novinarjev, katerega je sprejelo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Po njem pa se morajo novinarji izogibati vpletenosti v politiko in konfliktu interesov, ki bi se zgodili v primeru, če bi novinarka, ki je bila kandidatka na listi politične stranke, še naprej sodelovala v dnevno informativnem programu.

Združenje novinarjev in publicistov zato opozarja, da si etične norme in standarde postavljamo novinarji sami ter da nam ji ne morejo postavljati politiki katere koli politične usmeritve. Če bi omenjena novinarka še naprej ostala na starem delovnem mestu, bi to vzbujalo tudi občutek politične pristranskosti RTV Slovenija, poleg tega bi šlo za grobo kršenje etičnega kodeksa profesionalnih novinarjev. Po dosedanji praksi sprejeti na nacionalni RTV, novinarji, ki so se politično udejstvovali, nekaj časa namreč niso mogli sodelovati v dnevno informativnem programu. Zato je bilo Muženičevi ponujeno drugo delovno mesto novinarke, kjer do konflikta interesov ne bi prihajalo, vendar tega kandidatka za evropsko poslanko ni želela sprejeti.

Omenjeni poskus stranke Zares, ki ji pripada ministrica za kulturo Majda Širca, ni osamljen primer političnih pritiskov na novinarsko avtonomijo, saj si je svojevrsten obračun z vodstvom nacionalne televizije privoščil tudi evropski poslanec iz LDS Jelko Kacin, nosilec liste, na kateri je kandidirala Mirjam Muženič. Poleg tega je bil napad ministrstva za kulturo na vodstvo TVS usklajen s podobnim dejanjem poslanske skupine Zares ter Nikole Damjanića, prijatelja in znanca ministra in predsednika Zares Gregorja Golobiča, ki je istega dne odstopil z mesta člana nadzornega odbora v tem javnem zavodu in ob tem zahteval razrešitev programskega direktorja TVS Jožeta Možine.

Združenje novinarjev in publicistov zato poziva predsednika vlade Boruta Pahorja, naj vpliva na ministre svoje vlade, da se bodo vzdržali napadov na novinarje, novinarski poklic, etični kodeks novinarjev in novinarsko avtonomijo nasploh. Naj ob tem spomnimo na njegovo obljubo, ki jo je dal 14. oktobra lani, ko je na eni izmed okroglih miz dejal, da bo od svojih ministrov in ministric zahteval, da se ne izjasnjujejo o medijih.

 

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov
Igor Kršinar, predsednik

Ljubljana, 2.7.2009 

___________________________________________________________________

Na izjavo ZNP se je 3.7. 2009 odzvala Mirjam Muženič, ki je združenju očitala, da laže:

--------- Originalno sporočilo -----------
Zadeva: ODGOVOR NA LAŽ V IZJAVI z dne 2.7.2009
Pošiljatelj: Mirjam Muženič
Datum: Pet, Julij 3, 2009 1:39 pm
Prejemnik: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
--------------------------------------------

Mirjam Muženič,

novinarka RTV Slovenija, dopisnica iz Trsta

 

Igorju Kršinarju,

predsedniku Združenja novinarjev in publicistov

 

ODGOVOR NA LAŽ V IZJAVI z dne 2.7.2009

Protestiram proti nepreverjeni trditvi oz. laži v vaši izjavi ZNP o političnih pritiskih na javni zavod RTV Slovenija.

Mirjam Muženič do današnjega dne v okviru RTV Slovenija NI BILO »ponujeno nobeno drugo delovno mesto novinarke...«. Zato ga NISEM MOGLA NE SPREJETI in NE ODKLONITI, kaj šele, da »ga nisem želela sprejeti« , kot ste napisali!

Vaša trditev je čista laž in z njo zavajate javnost!

V kolikor je bila vaša izjava objavljena, zahtevam takojšnjo objavo tudi mojega protesta!

Mirjam Muženič

Koper, 3.7.2009

---------------------------------------------------------------------------

Mirjam Muženič je predsednik ZNP odgovoril glede neupravičenosti njenega očitka o laži, z naslednjim dopisom:

 

Spoštovana gospa Muženičeva!

V priponki Vam pošiljam sporočilo RTVS, v katerem demantira navedbe iz vaših obtožb, da kot predsednik ZNP lažem. Laž je po definiciji namerno izrečena neresnica, moja trditev pa je temeljila na podlagi izjave generalnega direktorja RTVS, ki jo še enkrat potrjuje kot resnično.

Kdo torej laže?

Vaš odgovor bomo kljub vsemu objavili na naši spletni strani, prav tako tudi odziv nanj s strani RTVS.

Lep pozdrav,
Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov


---------------------------------------------------------------------
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

Sporočilo za javnost Za objavo!

ZANIKANJE NAVEDB MIRJAM MUŽENIČ GLEDE PONUDBE NOVEGA DELOVNEGA MESTA NOVINARKE

Ljubljana, 3. julij 2009 - Vodstvo RTV Slovenija ostro zanika navedbe novinarke Mirjam Muženič, da ji s strani RTV Slovenija ni bilo ponujeno novo delovno mesto novinarke.

Mirjam Muženič je bila 9. junija 2009 povabljena na pogovor v kadrovsko službo, kjer je bila seznanjena s tem, da vodstvo ocenjuje, da kot kandidatka na volitvah ne more nadaljevati dela v informativnem programu in da ji zato predlaga, da bi svoje novinarsko delo nadaljevala v kakšnem drugem programu javnega zavoda.

Mirjam Muženič je na sestanku s kadrovsko službo odločno zavrnila ponudbo vodstva RTV Slovenija, saj ni bila pripravljena sprejeti nobene ponudbe za sklenitev drugačne pogodbe o zaposlitvi oziroma o premestitvi na novinarsko delovno mesto izven informativnega programa. Vodstvo RTV bo zato novinarko, ki se je dejavno vključila v politično življenje, premestilo s sklepom, v skladu s programskimi potrebami.

Takšno prakso je javni zavod RTV Slovenija uveljavil že v letu 1996 in je do zdaj veljala za štiri novinarje, ki so kandidirali na listah političnih strank.

_______________________________

Preberite še: 

Nezdružljivost funkcij v primeru Muženič

Vinko Vasle: O prvorazredni in drugorazredni RTV

Jože Možina: Medijska reakcija: Smo (spet) na začetku?

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.