Združenje novinarjev in publicistov
Vladna koalicija zoper »RTV bando«

 (citat Nikole Damjanića, ob odstopu iz nadzornega sveta RTV Slovenija: »To bando je treba razgonit, ampak kako? Kdo jo bo razgonil?«)

    Odstopa Tomaža Glažarja in Nikole Damjanića iz nadzornega sveta RTV Slovenija sta po vseh kanonadah in neposrečenih ter neuspešnih poskusih odstavitve vodstva javnega zavoda zgolj nadaljevanje političnega obračuna koalicije, da bi si povsem podredila še zadnji medij v tej državi.

     Že z namestitvijo Bojana Veselinovića na mesto direktorja javne agencije STA so se na svojevrsten način potrdile besede aktualnega predsednika vlade Boruta Pahorja o prizadevanjih po neodvisnih in avtonomnih medijih: ti so neodvisni in avtonomni zgolj, če so v »lasti« nove koalicije in vlade. Pahor pa tega ne vidi, Pahor nič ne sliši, ampak je vsak trenutek pripravljen ponavljati svojo »molitev« o svobodi medijev pri nas. Podoben je tistemu potniku s Titanika, ki se je zaklenil v svojo kajuto in se prepričeval, da se nič ne dogaja - dokler ni utonil...

    To, kar se dogaja na Slovenski tiskovni agenciji (in o čemer seveda slovenski neodvisni in avtonomni mediji ne pišejo) je preprosto bedna podoba o tem, kakšni morajo biti mediji in komu naj služijo in v tej luči bi bilo potrebno - če sem malo ciničen - v znameniti peticiji 571, ki je pritiskov na medije in cenzure obtoževala takratnega premierja Janeza Janšo, spremeniti samo naslovnika. To je zdaj zagotovo Borut Pahor, katerega moralne in etične zaveze o medijih in politiki so se razblinile takoj, ko jih je izrekel. Politikantski obračuni z nekaterimi sodelavci, ki jih ob podpori notranje kamarilje 571 izvaja sedanji direktor STA, bi sodili v neke povsem druge čase; a čas ni pomemben, pomembno je, da je na čelu STA človek iz teh časov, ki svojo vlogo politikantskega vladnega »čistilnega servisa« opravlja dosledno z argumentom moči. Moč mu je podelila sedanja vlada, na kateri je tudi njen predsednik Pahor dvignil roko za to kadrovsko rešitev.

Kakšno zvezo pa ima STA z RTV SLO?

    Ko sta komercialna in nacionalna televizija objavili posnetek tiskovne konference, na kateri sta odstopila dva nadzornika, in iz katerih je videti in slišati, kaj je Nikola Damjanić izrekel o sedanjem vodstvu RTV svojemu sotrpinu Glažarju ( cit.: »To bando je treba razgonit, ampak kako? Kdo jo bo razgonil?«), se je s protestom oglasil generalni direktor RTV Anton Guzej; Slovenska tiskovna agencija tega protesta ni hotela objaviti. Zagotovo pri tem avtonomni in profesionalni državni tiskovni agenciji ne gre za cenzuro, ampak za selekcijo informacije, ki bi lahko škodovala Veselinovićevemu prijatelju in soborcu Damjaniću. Odgovornim na STA ob tem niti na kraj pameti ne pride, da bi to svojo odločitev o neobjavi argumentirali, ker bi to bilo zelo naporno in v resnici nemogoče!

    V prvi rundi se je v parlamentu sicer sfižil poskus neposredne kriminalizacije vodstva RTV Slovenija, zdaj popolnoma identični scenarij poteka v odboru za nadzor javnih financ državnega zbora, kjer člani koalicije zahtevajo nove in nove podatke, pripravljajo nove in nove njihove interpretacije, ker nekaj je treba najti, s čimer bo koalicija ponovno diskreditirala to vodstvo. To ni politični boj, to je poskus političnega in profesionalnega umora vodstva, likvidacija zaradi katere bo potem vsem bolje, kajne? Ko bo tudi RTV njihova, bo kriza manjša, ljudje bodo bolj zadovoljni in aktualna oblast bo lahko dokazovala, da je v svoji dejanski nemoči naravnost genialna! Če to hočeš biti navkljub resnici, potem je treba resnico obesiti, ker ne verjamem, da bi lahko kriminalistične in policijske metode resnico pripravile do tega, da bi postala laž. Ko bo RTV njihova, ministri ne bodo več lagali, še napak ne bodo več delali; ne bo več Hudih jam, ne bo več preteklosti, ki bi jih obremenjevala, ne bo več tajkunskih zgodb, ki bi jih povezovale, ne bo več nezaposlenosti, siromaštva...Potem pa je to lahko samo dežela brezmejnih laži, ki bodo iz dneva v dan postajale resnica, moralo in etiko, poštenje in kar je še drugih vrednot pa bodo internirali v kakšnem poštnem predalu v Singapuru, da nikomur več ne bodo dosegljive. Človek bi ob tem pričakoval, da je bil zadnji obisk premierja Pahorja na Madžarskem namenje razsvetljenju - tam se je vse to že zgodilo, a v to ne gre verjeti.

    V resnici smo Nikoli Damjaniću, odstopljenemu članu nadzornega sveta RTV SLO, za njegove iskrene besede lahko samo hvaležni! To, kar sedanja oblast s Pahorjem na čelu skriva za demokratično retoriko, je Damjanić izrekel neposredno: to bando na RTV je treba razgonit. Zdaj je samo še vprašanje kako in kdo bo to storil. Ni vrag, da idejni trust koalicije, zlasti pa Zaresa (ki si neposredno lasti RTV) ne bi našel odgovora tudi na ti dve vprašanji.

     Bistveno pa je, da vemo, da tajni del koalicijskega sporazuma piše, da je na RTV banda. V luči zadnjih dogodkov pa bi se bilo umestno vprašati, ali ni Damjanić s tem izdal državne skrivnosti?

    Vinko Vasle

  _________________________________________________________________________

     Generalni direktor RTV SLO Anton Guzej o Damjanićevi žaljivi in nekulturni izjavi:

     Na včerajšnji tiskovni konferenci, na kateri sta dva člana nadzornega sveta (Tomaž Glažar in Nikola Damjanić) pojasnjevala svoje razloge za odstop, je Nikola Damjanić na račun vodstva RTV izrekel naslednje besede: »To bando je treba razgonit, ampak kako? Kdo jo bo razgonil?« Izjavo je objavila komercialna televizija POP TV.

    Generalni direktor RTV SLO Anton Guzej to izjavo označuje kot skrajno nedostojno, kaže na izjemno nizko kulturno raven , dokazuje pa tudi politično ozadje delovanja nekdanjega nadzornika RTV SLO.

    " V svoji dolgoletni praksi, kjer štejejo rezultati in zakonitost poslovanja, na tako primitivnost še nisem naletel" je v izjavi za TV Slovenija izpostavil Guzej in ocenil da gre za nedopustno blatenje vodstva RTV, ki nevarno niža kulturno raven v državi in nas potiska nazaj v preteklost.

    RTV razmišlja tudi o tožbi zoper Damjaniča, saj gre po mnenju vodstva RTV ne samo za nekulturno izjavo, ampak tudi za sovražni govor in žalitev.

    Generalni direktor RTV SLO Anton Guzej ob tem protestira, ker so Damjaniča podprli iz Ministrstva za kulturo in v stranki Zares ter vlado poziva, naj za nova člana nadzornega sveta imenuje ljudi, ki bodo strokovno uspodobljeni in na dostojni kulturni ravni za opravljanje tega dela.

 

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.