Sodišče naj takoj prekliče pripor Bojanu Požarju

Združenje novinarjev in publicistov Višje sodišče v Ljubljani poziva, da takoj prekliče sklep o priporu novinarja in urednika Bojana Požarja. Gre več kot očitno za prekomeren ukrep in eklatantno zlorabo pravosodja, ki ji nismo bili priča niti v obdobju najtršega socializma.

Po navedbah Požarja je Višje sodišče v Ljubljani sklep o priporu izdalo, ker se 16. marca ni udeležil javne obravnave pritožbe na odločitev prvostopenjskega sodišča, v katerem je bil oproščen očitkov žaljive obdolžitve. Po sklepu bi moral do 25. aprila, ko bo naslednja obravnava, ostati v priporu, pritožba na sklep pa ne zadrži pripora. Gre več kot očitno za prekomeren ukrep. Namreč, sodišče v primerih, ko se nekdo ne udeležuje obravnav, praviloma vedno najprej sprejme sklep o prisilni privedbi, sklep o priporu pa izda le v izrednih primerih, npr. ko obstaja nevarnost, da bo pobegnil v tujino. Sklep o priporu se uporablja tudi le za najhujša kazniva dejanja, kot so umori, preprodaja drog in podobno.

V primeru Požarja ne gre za nič od tega. Uporaba tako represivnega sredstva zoper novinarja je zato več kot očitno huda zloraba prava in sodstva. Je očitno tudi poskus, da se novinarja umakne iz poročanja v času predvolilne kampanje. Drugače tega ne moremo razumeti. Od višjega sodišča pričakujemo, da bo sklep o priporu nemudoma umaknilo, vodstvo vrhovnega sodišča in ministrstvo za pravosodje pa pozivamo, naj z nadzorom ugotovita, kako je lahko prišlo do tako škandalozne odločitve. Gre namreč za nevarno, celo zastrašujoče početje z namenom preprečiti poskuse prizadevanja za širitev pluralnosti slovenske medijske krajine. O ravnanju višjega sodišča bomo obvestili pristojne evropske ustanove.

Upravni odbor, 25. marca 2022

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.