Izjava ZNP o napovedih Roberta Goloba o okinjanju nekaterih medijev

V Združenju novinarjev in publicistov obsojamo izjavo predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki jo je izrekel dne 15. 4. 2022 na predvolilnem soočenju na Trgu republike v Ljubljani, v kateri je napovedal ukinitev določenih medijev. Pri tem je jasno namignil, da gre za tiste medije, ki o njemu in njegovi politični opciji ne poročajo naklonjeno.

Ta izjava kaže na popolno nerazumevanje vloge medijev v demokratični družbi. Zasebne medije lahko ukinejo samo lastniki, nikakor pa jih ne more ukinjati politika. Še posebej problematično je, da je izjavo izrekel človek, ki velja za enega glavnih kandidatov za bodočega predsednika vlade. Gre za direkten poskus vplivanja na medijsko poročanje in s tem grob poseg v medijsko svobodo, ki je ustavna kategorija. Nasploh nas skrbi, kako lahkotno nekatere stranke na politični levici napovedujejo posege v medije, od zasebnih do javne RTV Slovenija.

Ukinjanje medijev je praksa, značilna za avtokratske režime, kakšen je Putinov v Rusiji. Skrbi nas lahko, da bo v primeru, da po volitvah pride do oblikovanja vlade pod Golobovim vodstvom, prišlo do uveljavljanja tovrstnih nedemokratičnih praks.

Upravni odbor ZNP, 19. 4. 2022

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.