Združenje novinarjev in publicistov
Bo Jurančič kadroval po nacionalki? natisni

 

Vodstvo javnega zavoda RTV SLO je za torek, 19. oktobra ob 14. uri sklicalo sestanek z novinarji in sodelavci MMC, na katerem bodo obravnavali reševanje kadrovskih in organizacijskih problemov. Po mnenju vodstva prisotnost predstavnikov Sindikata novinarjev Slovenije in Združenja novinarjev in publicistov na sestanku ni potrebna, saj je urejanje notranjih razmer v javnem zavodu RTV Slovenija naloga vodstva zavoda. Predsednik sindikata Iztok Jurančič kljub temu napoveduje udeležbo, predstavnik odbora ZNP RTV SLO Vinko Vasle pa je generalnemu direktorju RTV SLO Marku Filliju poslal novo protestno pismo, iz katerega lahko razberemo, da se na MMC odvija prava vojna. V nadaljevanju objavljamo pismi Iztoka Jurančiča in Vinka Vasleta.

Spoštovana gospa Brglez,

 

 

Helena Milinkovič, predsednica IO Sekcije samostojnih in svobodnih novinarjev RTVS

Lan Dečman, član IO Sekcije samostojnih in svobodnih novinarjev RTVS

Saša Šavel, predsednica IO Sindikata novinarjev TVS

Nina Jerman, predsednica novinarskega Aktiva TVS

Jože Skok, predsednik Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS

Iztok Jurančič, predsednik Sindikata novinarjev Slovenije

 

Sodelavci MMC RTVS

g. Uroš Urbanija, odgovorni urednik MMC

g. Gojko Vrenko, v.d. vodja MMC

g. mag. Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenija

ga. mag. Cvetka Žirovnik, pomočnica generalnega direktorja RTV Slovenija

g. Janez Lombergar, v.d. direktorja TVS

g. Miha Lampreht, direktor RAS

 

 

Ljubljana, 14. oktober 2010

 

ZADEVA: Vabilo na sestanek sodelavcev MMC RTVS

 

Spoštovani,

 

v dogovoru z vodstvom RTV Slovenija in novinarskimi zastopniki vas vabim na sestanek sodelavcev in zaposlenih MMC z vodstvom in sicer v torek, 19. oktobra 2010, v sejno sobo TV Slovenija (5. nadstropje) ob 14. uri. Na sestanku bomo obravnavali reševanje kadrovskih in organizacijskih problemov MMC ter se z vodstvom pogovorili o perspektivi pogodbenega dela novinark in novinarjev MMC.

 

Predlagam naslednji dnevni red:

 

  1. potrditev zapisnika sklepov in priporočil sestanka vodstva in sodelavcev MMC z dne 10. septembra ter izvajanje sklepov (Priloga),

  2. poročilo o finančnem stanju MMC, upravljanje kadrovskih virov in stroškov v povezavi z organizacijo dela ter konflikti z odgovornim urednikom MMC,

  3. perspektiva pogodbenih sodelavk in sodelavcev po izteku pogodb za leto 2010; ureditev pogodbenih razmerij in plačilni normativi za novinarske izdelke.

 

 

Prosim za zanesljivo udeležbo in vas lepo pozdravljam.

 

Iztok Jurančič, l.r.

 

V vednost:

 

dr. Jernej Pikalo, predsednik Programskega sveta RTVS

mag. Lenart Šetinc, predsednik Nadzornega sveta RTVS

 

----------------------------------------------------------------------------

 

Odbor Združenja novinarjev in publicistov RTV SLO

 

Marko Filli, generalni direktor RTV SLO

 

Ljubljana, 18. 10.2010

 

Spoštovani generalni direktor!

V vednost smo prejeli dopis, ki ga je v zvezi z dogajanji v MMC podpisal predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Igor Jurančič.

G. Jurančič v dopisu napoveduje sestanek, o katerem so nas sicer že obvestili tudi številni sodelavci MMC, ki so hkrati opozarjali, da g. Jurančič ni predlagal niti dnevnega reda in da se takšnega sestanka, kot so mu bili priča septembra, ne mislijo udeležiti. Tokrat je očitno g. Jurančič popravil svojo napako, žal pa je prav s predlogom dnevnega reda dokazal, da v MMC-ju ne želi urejati razmer, tako kot jih sicer ni kljub številnim protestom novinarjev urejal vrsto let. Res pa je, da mu je bil pred tem očitno nekdanji vodja MMC Zvezdan Martić politično blizu, odgovorni urednik MMC pa mu kljub njegovi profesionalni drži, trudu za ureditev razmer in statusov honorarnih sodelavcev iz ne vemo kakšnih predsodkov ni.

V drugi točki dnevnega reda namreč g. Jurančič predlaga razpravo o »finančnem stanju MMC-ja, upravljanju kadrovskih virov in stroškov v povezavi z organizacijo dela ter konflikti z odgovornim urednikom MMC«.

Finančno poslovanje MMC-ja vsekakor ni stvar, ki bi kakor koli zadevala sindikat ali njegove predstavnike. To je del avtonomije, ki jo tudi statut RTV SLO zagotavlja odgovornemu uredniku, vsekakor v povezavi z vodstvom RTV, nikakor pa ne sindikalnimi predstavniki. Upravljanje kadrovskih virov in stroškov v povezavi z organizacijo dela je v skladu s statutom v celoti del avtonomije uredništva, za katero skrbi odgovorni urednik. Sindikat nima nikakršnih pristojnosti in tudi ne odgovornosti v zvezi s tem, zato to točko jemljemo kot hud in nedopusten napad na avtonomijo uredništva in izbiro najboljših sodelavcev v uredništvu v skladu s statutom RTV SLO in pravnim redom Republike Slovenije.

To je daleč od idej sindikalnega gibanja, to je politični boj, ki se ga v okviru MMC-ja igra g. Jurančič. Naloga sindikata je namreč ščititi delavce v skladu z njihovimi pogodbami. Nikakor pa to ne more biti ščitenje zgolj dveh ali treh honorarnih sodelavcev na račun vseh ostalih. Nikakor tudi to ne more biti konstantno ustvarjanje izrednih razmer znotraj MMC-ja z oznakami, da se razmere na MMC-ju poslabšujejo, ali kot si je tokrat ponovno dovolil g. Jurančič posplošeno izjavo o »konfliktih z odgovornim urednikom«. Pričakovali bi, da navede točen konflikt, kaj je odgovorni urednik naredil narobe in komu.

Na številna vprašanja v zvezi s tem g. Jurančič ni nikoli odgovoril, ker odgovorov ni, če si nekdo nekaj izmišljuje. Ker je takšnih pritiskov na odgovornega urednika preveč, ker je takšnih pritiskov, ponižujočega odnosa do nekaterih novih sodelavcev MMc-ja ravno tako preveč, Vas javno pozivamo, da razkrijete podatke, ki so v javnem zavodu tako ali tako javni.

 

  1. Koliko je predstavljal dohodek honorarnih sodelavk Ane Mušič, Tanje Kozorog Blatnik in Kaje Sajovic, Ane Svenšek in Erne Strniša v prvih devetih mesecih leta 2009 in koliko v prvih devetih mesecih leta 2010?

  2. Ali sta res Ana Mušič in Tanja Kozorog Blatnik skupaj s še nekaterimi sodelavkami odgovornega urednika Uroša Urbanijo marca 2010 obtožile politične pristranskosti, češ da favorizira SDS, ker zahteva, da se pokriva skoraj vse novinarske konference SDS? Ali je res, da so ob tem zamolčale dejstvo, da odgovorni urednik zahteva pokrivanje skoraj vseh novinarskih konferenc predsednika SD, LDS, Zaresa in ostalih parlamentarnih strank?

  3. Ali je res, da je odgovorni urednik na podlagi teh obtožb analiziral portal, ob čemer se je izkazalo, da je bilo v enem mesecu objavljenih kar 47 člankov, ki so predstavljali ideje koalicije in da je bilo le 17 člankov, ki so predstavljali ideje opozicije?

  4. Ali je res, da so v luči te raziskave omenjene kolegice umaknile svoje podpise, s tem pa se je razkrilo predvsem njihovo neprofesionalno in politično pristransko delovanje znotraj uredništva?

  5. Ali je res, da je odgovorni urednik Kajo Sajovic večkrat opozoril, da si v člankih stvari ne sme izmišljevati, da mora dosledno navajati tuje vire, v kolikor stvari niso avtorske, in da odgovornemu uredniku ne sme lagati?

  6. Ali je res, da je Kaja Sajovic zaradi teh opozoril odgovornega urednika 10. avgusta obtožila mobinga. Kaj ste vi naredili v zvezi s tem?

  7. Ali je res, da sta Kaja Sajovic in Ana Svenšek konec septembra želeli, da jima odgovorni urednik ponovno dvigne urne postavke, čeprav je to v zadnjem letu že storil. Ali je tudi res, da ste v zvezi s tem prejeli pismo, v katerem odgovornega urednika obtožujejo, da je omenjenima sodelavkama honorar znižal? Kaj boste naredili v tem primeru?

Za odgovore se Vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo. Ob tem pa dodajamo, da načeloma, a tudi iz formalnih razlogov odbor združenja ZNP RTV SLO podpira odločitev vodstva RTV SLO, ki ga je v zvezi s tem na sindikat novinarjev in ZNP naslovila sekretarka RTV D. Slokar – citiramo: » Obveščamo vas, da se bo vodstvo zavoda jutri, 19. 10. 2010 ob 14. uri, sestalo z zaposlenimi in sodelavci MMC. Prisotnost predstavnikov Sindikata novinarjev Slovenije in Združenja novinarjev in publicistov na sestanku ni potrebna, saj je urejanje notranjih razmer v JZ RTV Slovenija naloga vodstva zavoda.«

Predstavniki ZNP pa si pridržujejo pravico, da se sestanka, če se ga udeležijo predstavniki novinarskega sindikata, tudi sami udeležijo.

 

Lep pozdrav.

 

Za Odbor združenja novinarjev in publicistov RTV SLO

Vinko Vasle

 

 

V vednost:

 

dr. Jernej Pikalo, predsednik Programskega sveta RTVS

mag. Lenart Šetinc, predsednik Nadzornega sveta RTVS

mag. Uroš Urbanija, odgovorni urednik MMC

Gojko Vrenko, v.d. vodja MMC

mag. Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenija

mag. Cvetka Žirovnik, pomočnica generalnega direktorja RTV Slovenija

Janez Lombergar, v.d. direktorja TVS

Miha Lampreht, direktor RAS

 

 

 

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.