Združenje novinarjev in publicistov
Je za padec medijske svobode v času Pahorjeve vlade res kriv nekdanji premier Janša? natisni

Ocena, da bi Slovenija nazadovala zaradi Janševe tožbe finskemu novinarju, se zdi nerealna. V Sloveniji več politikov toži novinarje, med drugim ljubljanski župan Zoran Janković toži novinarja Financ, Ultra, ki je v solasti ministra Gregorja Golobiča, pa več novinarjev. Bivši predsednik vlade nima tako velikega vpliva, da bi bila zaradi njega ogrožena svoboda tiska, sploh ker so njegovo tožbo omenjali že lani, ko je bila Slovenija ocenjena višje. Za nazadovanje Sloveniji na lestvici medijske svobode je odgovorna aktualna vlada Boruta Pahorja.

 

Naše združenje je na zmanjševanje medijske svobode opozarjalo v poročilih, nazadnje za dan medijske svobode 3. maja. Opisali smo pritiske na medije v času afer Ultra in bulmastifi. Zaradi poročanja o Golobičevi laži o deležu v Ultri, so najprej ukinili Trenja na POP TV, nato pa zamenjali odgovornega urednika Kanala A Bojana Travna. Ta je takrat odkrito spregovoril, kako potekajo pritiski. V primeru afere bulmastifov sta o pritiskih spregovorila poleg Travna še takratni odgovorni urednik Dnevnika Ali Žerdin in odgovorni urednik Financ Peter Frankl. Prvi je govoril o pritiskih agencije, ki je klicala novinarko, in okrivil takratnega ministra Milana Pogačnika. Drugi je govoril o pritiskih odvetnika Mira Senice, vplivnega partnerja notranje ministrice in predsednice LDS Katarine Kresal; nazadnje v oddaji Pogledi Slovenije prejšnji četrtek. Poročali smo tudi o tem, kako so v nekaterih časopisnih hišah razprejali novinarje, ki niso po volji aktualne oblasti in kako so iz državni STA odpustili zdaj že pokojnega Boruta Meška.

Mediji smo poročali o fizičnem obračunu nad novinarjem Delavske enotnosti, ko je ta preverjal razmere v podjetju Rem, pa ga je nato napadel lastnik, medtem ko so policisti izjavili, da to ni kaznivo dejanje. Nazadnje je novinarju Financ Jaki Elikanu s smrtjo grozil Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića.Oba Jankovića, oče župan in sin podjetnik, sta novinarja, ki je pisal o poslovanju njihovega družinskega podjetja in preverjal informacije, označila za provokatorja in vsiljivca. Dejstvo je, da ljubljanski župan ni navaden načelnik občine, ampak ima velik vpliv na vlado in vladajoče politike, zato gre za pritisk na svobodo tiska in novinarskega dela. To je le nekaj podatkov, ki je lahko vplivalo tudi na oceno medijske svobode v Sloveniji.

Združenje novinarjev in publicistov bo še naprej objavljalo poročila o stanju svobode tiska v Sloveniji in jih prevajalo tudi v angleščino, da bodo lahko opisovalci razmer iz tujine dobivali podatke in ocene tudi od nas.

Igor Kršinar

Poročilo Novinarjev brez meja za leto 2010

http://en.rsf.org/press-freedom-index-2010,1034.html

 

Poročilo Novinarjev brez meja za Slovenijo

http://en.rsf.org/slovenia-former-pm-sues-finnish-journalist-02-02-2010,36268.html

 

 Zadnje poročilo ZNP ob svetovnem dnevu medijske svobodo za Slovenijo 2010

http://www.znp.si/index.php/component/content/article/1-glavne-novice/177-izjava-ob

 

Ljubljana, 20.10.2010

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.