Združenje novinarjev in publicistov
Odbor ZNP RTV SLO protestira proti samozvanemu novinarskemu referendumu natisni

Odbor Združenja novinarjev in publicistov RTV Slovenija odločno protestira proti samozvanemu novinarskemu referendumu za ustanovitev novinarske zbornice, saj si ta akt uzurpira Sindikat novinarjev Slovenije, ki si poleg javnih pooblastil in davkoplačevalskega denarja želi tudi obveznega članstva v tej zbornici, če mu bo zakonodajalec ,ministrstvo za kulturo, v tem predlogu prisluhnil. Gre za neverjetno aroganco sindikata novinarjev, ki ga vodi Iztok Jurančič, ki mu očitno ni jasno, da v demokratičnem, svobodnem okolju nikogar ni mogoče tako enostransko prisiliti v nekaj, čemur argumentirano nasprotuje – torej v prisilno članstvo v zbornici. Vsako združevanje v takšne ali drugačne interesne oblike je lahko le prostovoljno, kar dokazuje tudi praksa nekaterih drugih zbornic pri nas in težave ter odpori, ki se v zvezi z njimi pojavljajo.

Glede na to, da v Sloveniji ne obstajajo zgolj novinarji, ki so člani Jurančičevega sindikata (ali DNS), bi bilo res zanimivo videti, kako jih bo država (preko zakonodajalca) prisilila, da postanejo člani neke asociacije, ki ji predpisujemo politično-ideološko ekskluzivnost in kako jih bo tudi prisilila v plačevanje članarine! Tudi argumenti, ki jih v svojih pisanjih podpisuje Iztok Jurančič, so neverodostojni, pomanjkljivi, pol resnični in tudi zavajujoči! Nobena zbornica z obveznim članstvom novinarjem ne more prinesti avtonomije, še posebej pa jih ne more profesionalizirati! Nobena zbornica nima moči, da bi namesto države ali politike ali aktualne oblasti urejala najpomembnejša medijska vprašanja! To lahko v demokratičnem in dovolj pluralnem okolju naredijo le svobodni posamezniki, ki se svobodno povezujejo, združujejo v asociacije.

Prav tako v normalnem demokratičnem okolju ne more nihče sebe razglasiti za nosilca in »lastnika« nekega postopka in procesa, ki je že zaradi tega nedemokratičen. Združenje novinarjev in publicistov seveda nima nič proti, da SNS in DNS organizirata svojo medijsko/novinarsko zbornico na prostovoljni osnovi in brez poseganja po davkoplačevalskem denarju. To je njuna legitimna pravica, vse drugo pa je v navezi z aktualno vladajočo politiko in zakonodajalcem samo pesek v oči in iskanje argumentov za ustanovitev zbornice, ki niso suverena volja, ampak politikantski komplot.

Združenje novinarjev in publicistov se zato od takšne dejavnosti Sindikata novinarjev Slovenije odločno distancira in proti njemu tudi protestira! Zaradi vsega tega pa takšen način ustanavljanja novinarske zbornice v simbolnem smislu bolj spominja na prisilno psihiatrično hospitalizacijo popolnoma normalnih, da se jih utiša. Način, za katerega smo mislili, da je res le še zgodovina.

 

Za odbor združenja novinarjev in publicistov RTV Slovenija

Vinko Vasle

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.