Združenje novinarjev in publicistov
V demokraciji novinarji preiskujejo politike in ne narobe! natisni

Liberalna akademija je v zvezi z našo odločno izjavo, da naj se novinarji prostovoljno ne udeležijo sej državnozborske preiskovalne komisije, ki se ukvarja z dvema brezplačnikoma, med drugim zapisala, da je nad tem našim pozivom ogorčena, saj novinarje poziva k bojkotu in da je takšno ravnanje ZNP po prepričanju te akademije nevarno. Združenje novinarjev in publicistov na tem pozivu še naprej vztraja, ker novinarji pred političnimi in politikantskimi preiskovalnimi organi nimajo kaj počenjati – razen, če so poročevalci!

Liberalna akademija še nadaljuje v svojem »libertarnem« duhu in celo zapiše, da ZNP poziva proti nespoštovanju institucij državnega zbora, novinarje pa navaja k nezakonitemu ravnanju. Stališče ZNP naj bi zato bilo nevarno za pravno državo. Nevarno za pravno državo je, da omenjena preiskovalna komisija preiskuje novinarje in ne zgolj javne funkcionarje, ki so zakonski predmet parlamentarne preiskave. Prav tako je nevarno, da državni zbor preiskuje zgolj tako imenovane »desne« medijske projekte, ne pa tudi to, kako je »leva« politična opcija olastninila druge medijske projekte, da ne omenjamo škandaloznega projekta Predsednik za kandidaturo Milana Kučana, ali pa projekta Dobro jutro.
Zato ZNP te politikantske očitke akademije, ki se zgolj zaljša z besedo liberalna, odločno zavrača kot nesprejemljive in kot del politične igre, v katero se s tem tudi liberalna akademija zdaj neposredno vpleta. Osnovno načelo vsake demokratične in civilizirane države je ali pa bi moralo biti, da so novinarji tisti, ki preiskujejo politike in ne politiki tisti, ki preiskujejo novinarje! Če Liberalni akademiji to ni jasno, potem potrebuje dodatno izobraževanje iz medijske kulture in demokratičnih standardov.


Združenje novinarjev in publicistov
Igor Kršinar, predsednik združenja

Ljubljana, 13. januarja 2011

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.