Združenje novinarjev in publicistov
ZNP pozdravlja predlog o črtanju spornih določb Kazenskega zakonika natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravlja odločitev poslanske skupine Zares, da bo predlagala črtanje drugega odstavka 168. člena kazenskega zakonika, po katerem lahko državno tožilstvo po uradni dolžnosti preganja novinarje, če jim državni ali občinski funkcionarji oziroma javne ali vojaške osebe očitajo storitev kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime.

Na spornost omenjenega določbe Kazenskega zakonika namreč v ZNP opozarjamo že dlje časa, zato izražamo zadovoljstvo, da nam je politika prisluhnila. Pričakujemo, da bodo predlog državnem zboru podprle vse poslanske skupine in tako dokazale, da se zavedajo pomena novinarske svobode, ki se sicer v zadnjem času čedalje bolj zmanjšuje.

 

Združenje novinarjev in publicistov

Igor Kršinar, predsednik

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.