Združenje novinarjev in publicistov
Prirejanje zgodovine slovenskega novinarstva natisni
Nenad Glücks

        Na spletni strani Društva novinarjev Slovenije (DNS) je ob imenu društva zapisano še »Ustanovljeno 28. marca 1905« in za mednarodno javnost še prevod »Founded March 28, 1905«. Večina obiskovalcev te spletne strani tako dobi napačen vtis, da gre za društvo s prek stoletno tradicijo, ustanovljeno še v dobi rajnke Avstrooogrske.

        Čeprav so pri DNS v prvo točko svojega Kodeksa novinarjev Slovenije zapisali, da mora novinar preverjati točnost zbranih informacij in biti previden, da se izogne napakam, so sami to določbo razvrednotili že pri navajanju letnice svoje ustanovitve. Žal, kot kaže, tu sploh ne gre za napako, temveč zavajanje javnosti. Toliko bolj v oči bode dejstvo, da pri DNS podeljujejo svoje nagrade Consortium veritatis - Bratstvo resnice, sami namreč razširjajo neresnico.

_____________________________________________

        DNS namreč ni bilo ustanovljeno leta 1905, niti ni naslednik tega leta ustanovljenega Društva slovenskih književnikov in časnikarjev, ki ga je ustanovil novinar, dramatik in gledališki ravnatelj Fran Govekar. Nekaj let kasneje se je to društvo preimenovalo v Društvo slovenskih časnikarjev, po prvi svetovni vojni pa so v okviru nove države Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev ustanovili novo novinarsko združenje; Društvo jugoslovanskih novinarjev v Ljubljani, ki je postalo del Jugoslovanskega novinarskega združenja.

        Kot so zapisali na straneh DNS, naj bi to društvo med vojno »najprej načrtno zamrlo, nato pa je bilo ob skorajšnjem koncu vojne ponovno oživljeno«. Oživljeno naj bi bilo 22. oktobra 1944 v Črnomlju, seveda na ukaz in pod patronatom komunistične partije. Novoustanovljenemo komunistično društvo so imenovali Slovensko časnikarsko društvo, kasneje se je preimenovalo v Društvo novinarjev Slovenije.

        Dejansko seveda predvojno društvo ni nehalo obstajati, ampak ga je »nadomestilo« politično ustrezno društvo, ki je delalo po navodilih partije. Nekaj zveze z nekdanjim društvom je seveda imelo; temu so namreč za potrebe novega društva zaplenili premoženje. Za tiste revolucionarne čase je bilo to pravilo; zgodovinarka dr. Jera Vodušek Starič je v svoji knjigi Prevzem oblasti 1944-1946 opisala, da so na podoben način po vsej Sloveniji likvidirali večino predvojnih društev. Po direktivah centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije je ostalo zgolj 1153 od predvojnih 7000 društev. Vseh teh 1153 so »ustrezno« preoblikovali oziroma jih ustanovili na novo. Za delovanje so morala vsa dobiti posebno dovoljenje ministrstva za notranje zadeve.

        Očitno so pri DNS še vedno žive tradicije revolucionarne preteklosti v kar sodi tudi ponarejanje in prirejanje zgodovine. V času komunizma so šteli novinarje za družbeno politične delavce in velik del zdaj vplivnih članov DNS je to svoje poslanstvo vzorno izvrševal, posebej predsedniki društva. Žal se tovrstna tradicija z letom prvih demokratičnih volitev 1990. ni prekinila, zatrjevanemu novinarskemu profesionalizmu navkljub.

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.