ZNP obsoja napad na novinarko Ireno Herak natisni

Združenje novinarjev in publicistov izraža podporo novinarki Financ Ireni Herak, ki so jo v torek, 21. septembra 2010, med poročanjem o poplavljenih območju napadli protestniki na Barju. Herakova je spremljala dogajanje na Barju, kjer je izbruhnilo nezadovoljstvo zaradi počasnega odpravljanja posledic poplav. Zbirala je podatke in posnela nekaj fotografij, ko pa jih je odpošiljala v redakcijo, so jo obstopili trije mlajši moški in jo fizično napadli. Med zmerjanjem in udarci so ji uničili del fotografske opreme, mobilni telefon in dlančnik. Do prihoda policistov so napadalci že izginili.

V Združenju novinarjev in publicistov obsojamo vsako nasilje na novinarji, še posebej fizično obračunavanje nad našimi kolegi. Podoben fizični napad na novinarja se je zgodil junija, ko je novinar Delavske enotnosti Mirsad Begić poročal o dogajanju v podjetju Rem iz Trebnjega. Med tremi napadalci je bil celo lastnik podjetja Jože Udovič, ki je novinarja udaril v oko. Upamo, da udarci in grožnje naših kolegov ne bodo odvrnili od pogumnega in vestnega novinarskega dela.

Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov