Združenje novinarjev in publicistov
Častna priznanja Boruta Meška
O priznanju in nagrajencih natisni

ZNP je častna priznanja Boruta Meška začel podeljevati leta 2011, v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Meško je svojo novinarsko kariero začel konec osemdesetih let. Najprej je deloval kot sodelavec študentskega časopisa Tribuna, zatem bil tri leta novinar Mladine, novinarska pot pa ga je vodila tudi na TV Slovenija, kjer je bil stalni sodelavec uredništva informativnega programa ter televizijskega magazina TV Tednik. Sodeloval je še pri dnevniku Republika, reviji Podjetnik in na POP TV oziroma Pro Plusu. Od julija 2007 do novembra 2009 je bil odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije (STA).

Meškove težave so se začele ob prihodu novega direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki ga je na ta položaj nastavila vlada Boruta Pahorja. Novo vodstvo je Meška najprej šikaniralo, nato pa odpustilo, namesto da bi ga, če se že ni strinjalo z njegovim vodenjem uredništva, preprosto razrešilo s položaja. Da bi bila sramota še večja, se je to zgodilo prav v času, ko je bil Meško na zdravstvenih preiskavah, ki so potrdile, da se mu je ponovil rak. Tako se je Meško znašel na cesti hudo bolan brez ustreznega zdravstvenega in socialnega varstva. Tožil je STA, žal pa sodnega postopka, ki se je končal s poravnavo, ni dočakal. Ves čas se je sicer spritiskom in šikaniranjem pogumno upiral, zato tudi velja za zgled pokončnega in pogumnega novinarja.


 


facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.