Združenje novinarjev in publicistov
Razsodbe
Primer Kršinar natisni

Pritožba Gregorja Kosa v zvezi s člankom novinarja Igorja Kršinarja


Četrtega junija 2014 se je Gregor Kos, tedanji generalni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), pritožil na Novinarsko častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije v zvezi s člankom novinarja tednika Reporter Igorja Kršinarja z naslovom »Neverjetno: na šolskem ministrstvu se razgibavajo na stroške davkoplačevalcev«. Članek je bil objavljen na spletni strani tednika Reporter četrtega junija 2014. Z Novinarskega častnega razsodišča (NČR) so o pritožbi obvestili Kršinarja in ga prosili naj se nanjo odzove, toda ker je član Združenja novinarjev in publicistov in ne Društva novinarjev Slovenije, jim je pojasnil te okoliščine in poslal Kosovo pritožbo v obravnavo na Častno razsodišče ZNP.

Preberite več ...
 
Primer Pirkovič natisni

Primer pritožbe Javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana v zvezi z ravnanjem urednika Igorja Pirkoviča


Javni zavod Živalski vrt Ljubljana uredniku oddaje Tednik na RTV Slovenija Igorju Pirkoviču očita, da je z neobjavo odgovora na navedbe novinarke Saše Perpar v prispevku »Kaj se dogaja v živalskem vrtu?«, objavljenem v oddaji Tednik 2. 6. 2014, kršil naslednja pravila Častnega razsodišča ZNP:


- Član ZNP je zavezan resnicoljubnosti,
- Objave v medijih morajo biti natančne, poštene in celovite,
- Ko je razvidno, da je bila objavljena resna netočnost, je novinar, ki je netočnost objavil, dolžan opozoriti medij, ki mora čim prej odpraviti napako z objavo preverjenih dejstev.

Preberite več ...
 


facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.