Odbor ZNP RTV SLO protestira proti samozvanemu novinarskemu referendumu natisni

Odbor Združenja novinarjev in publicistov RTV Slovenija odločno protestira proti samozvanemu novinarskemu referendumu za ustanovitev novinarske zbornice, saj si ta akt uzurpira Sindikat novinarjev Slovenije, ki si poleg javnih pooblastil in davkoplačevalskega denarja želi tudi obveznega članstva v tej zbornici, če mu bo zakonodajalec ,ministrstvo za kulturo, v tem predlogu prisluhnil. Gre za neverjetno aroganco sindikata novinarjev, ki ga vodi Iztok Jurančič, ki mu očitno ni jasno, da v demokratičnem, svobodnem okolju nikogar ni mogoče tako enostransko prisiliti v nekaj, čemur argumentirano nasprotuje – torej v prisilno članstvo v zbornici. Vsako združevanje v takšne ali drugačne interesne oblike je lahko le prostovoljno, kar dokazuje tudi praksa nekaterih drugih zbornic pri nas in težave ter odpori, ki se v zvezi z njimi pojavljajo.

Glede na to, da v Sloveniji ne obstajajo zgolj novinarji, ki so člani Jurančičevega sindikata (ali DNS), bi bilo res zanimivo videti, kako jih bo država (preko zakonodajalca) prisilila, da postanejo člani neke asociacije, ki ji predpisujemo politično-ideološko ekskluzivnost in kako jih bo tudi prisilila v plačevanje članarine! Tudi argumenti, ki jih v svojih pisanjih podpisuje Iztok Jurančič, so neverodostojni, pomanjkljivi, pol resnični in tudi zavajujoči! Nobena zbornica z obveznim članstvom novinarjem ne more prinesti avtonomije, še posebej pa jih ne more profesionalizirati! Nobena zbornica nima moči, da bi namesto države ali politike ali aktualne oblasti urejala najpomembnejša medijska vprašanja! To lahko v demokratičnem in dovolj pluralnem okolju naredijo le svobodni posamezniki, ki se svobodno povezujejo, združujejo v asociacije.

Prav tako v normalnem demokratičnem okolju ne more nihče sebe razglasiti za nosilca in »lastnika« nekega postopka in procesa, ki je že zaradi tega nedemokratičen. Združenje novinarjev in publicistov seveda nima nič proti, da SNS in DNS organizirata svojo medijsko/novinarsko zbornico na prostovoljni osnovi in brez poseganja po davkoplačevalskem denarju. To je njuna legitimna pravica, vse drugo pa je v navezi z aktualno vladajočo politiko in zakonodajalcem samo pesek v oči in iskanje argumentov za ustanovitev zbornice, ki niso suverena volja, ampak politikantski komplot.

Združenje novinarjev in publicistov se zato od takšne dejavnosti Sindikata novinarjev Slovenije odločno distancira in proti njemu tudi protestira! Zaradi vsega tega pa takšen način ustanavljanja novinarske zbornice v simbolnem smislu bolj spominja na prisilno psihiatrično hospitalizacijo popolnoma normalnih, da se jih utiša. Način, za katerega smo mislili, da je res le še zgodovina.

Za odbor združenja novinarjev in publicistov RTV Slovenija

Vinko Vasle