Stranka Zares zlorabila interno glasilo zaposlenih na RTV SLO natisni

Objavljamo protest predsednika odbora ZNP RTV SLO Vinka Vasleta, ker je urednik internega glasila Kričač Darko Koren, kandidat stranke Zares na zadnjih volitvah in njen član, zlorabil interno glasilo vseh zaposlenih na RTVS v korist svoje stranke.

Oranžni big brother je že prišel v glasilo zaposlenih na RTVS, kar je dodaten razlog, da na referendumu 12. 12. preprečimo, da pride še pred naše ekrane.

Odbor Združenja novinarjev in

Publicistov RTV SLO

Generalnemu direktorju g. Marku Filliju

Sindikatu kulturno-umetniških ustvarjalcev RTV

Sindikatu delavcev radiodifuzije

Svetu delavcev RTV SLO

Uredništvu Kričača: Nataši Segulin, Tatjani Pirc, Srečku Trglecu, Darji Slokan in Polonci Komar

Ljubljana, 2. decembra 2012

Protest zaradi uzurpacije internega časopisa Kričač!

Odbor našega združenja je s presenečenjem ugotavlja, da je odgovorni urednik internega časopisa RTV Kričač Darko Koren v letošnji 3. številki in v uvodniku z naslovom »Jaz sem/po predreferendumskem premisleku/ »za«!« glasilo zlorabil za svoj navijaški nastop, v katerem brez zadržkov podpira novi zakon o RTV, ki bo 12. decembra predmet referendumskega odločanja.

Prvič. Koren ima sicer vso pravico do svojega mnenja, kot odgovorni urednik tega časopisa pa bi moral upošteval in spoštoval, da je na RTV skoraj 2000 zaposlenih in da ni nujno, da se z novim zakonom o RTV vsi tudi strinjajo. Še več, veliko je takšnih, ki zakona iz teh ali onih razlogov ne podpirajo! Vseh teh Koren - kot zapovedujejo profesionalni kriteriji vsakega novinarskega dela, ni povprašal o njihovih argumentih, zaradi katerih so proti zakonu. Kar dva velika hišna sindikata na primer nista podpisala skupne izjave z ministrstvom za kulturo o usklajenosti zakona z njunima pogledoma. Gre za Sindikat kulturno umetniških ustvarjalcev RTV in Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije. Zakona ne podpira tudi naše združenje. To torej pomeni, da zakon o RTV s tako imenovano notranjo javnostjo niti slučajno ni usklajen, kar neresnično zatrjuje celo ministrica Majda Širca.

Drugič. Darko Koren, odgovorni urednik internega glasila RTV Kričač, ob vsem tem piše o stvareh, ki po mnenju številnih kritikov zakona o RTV niso resnične! Zavedati se je treba, da zakon o RTV v resnici v marsičem poslabšuje pogoje dela zaposlenih, saj jim nalaga številne nove programske obveznosti, za katere pa zakonodajalec ni zagotovil ustreznih dodatnih finančnih sredstev. Ta sredstva bo treba notranje nekje najti in jih zagotoviti. Ker zakon zaposlene izloča iz javnega sektorja, to pomeni tudi, da bodo »izstopljeni« iz zaprtega vzajemnega sklada javnih uslužbencev dodatnega pokojninskega zavarovanja pri Kapitalski družbi. To pomeni, da bi s 1. januarjem 2011, če bi zakon bil sprejet, zaposleni bili iz tega sklada izločeni in bi se morali odločati za vstop v kakšnega od odprtih pokojninskih skladov. To pa še naprej pomeni, da bi bila njihova doslej privarčevana sredstva zaradi obveznosti ob izstopu zmanjšana za skoraj 35 odstotkov privarčevane vrednosti.

Tretjič. Najhujša posledica uveljavitve novega zakona (če odštejemo popolno politizacijo zavoda s strani vladajoče opcije, še posebej Zaresa) pa predstavlja dejstvo, da bodo - v skladu s prehodnimi določbami zakona - po šestih mesecih od njegove uveljavitve odpravljene, torej ukinjene vse dosedanje kolektivne pogodbe. To ne pomeni le pripravo novih, ampak vsaj nekajletna usklajevanja s socialnimi partnerji, čeprav je bil v preteklosti z njimi po večletnem dialogu vendarle vzpostavljen uspešen socialni mir. Ta mir je prepotreben za takšno ustanovo kot je RTV, v nasprotnem primeru se hiša in zaposleni tudi upravičeno ukvarjajo sami s seboj, s svojimi usodami, s svojo prihodnostjo in s svojo pravicami in ne s programsko ustvarjalnostjo.

Četrtič. V Odboru ZNP RTV SLO smo argumentirano prepričani, da novi zakon o RTV ne prinaša nič takšnega, o čemer navijaško in enostransko piše odgovorni urednik internega časopisa javnega zavoda RTV Darko Koren. Koren je s tem zlorabil funkcijo odgovornega urednika, saj k razpravi znotraj glasila ni prepustil nikogar drugega razen samega sebe. To je preprosto nesprejemljivo in nesramni cinizem prve vrste, da o polni neprofesionalnosti funkcije, ki jo predstavlja, ne govorimo posebej.

Petič. V Odboru ZNP RTV SLO smo prepričani, da sedanje novo vodstvo RTV pri tem ni imelo posebne vloge, zato pričakujemo, da bo sedanjega odgovornega urednika Darka Korena s tega mesta razrešilo in na njegovo mesto imenovala bolj verodostojno osebo. Časopis Kričač je namenjen interni javnosti in ne more biti poligon za politizacijo, kar si je v nekaj zadnjih številkah Kričača omenjeni odgovorni urednik večkrat privoščil, še zlasti, ko je šlo celo za nepodpisana izkrivljena, pol resnična in celo neresnična pisanja o prejšnjem vodstvu RTV, kar je etično zavržno dejanje.

Šestič. Darko Koren, odgovorni urednik internega časopisa VSEH zaposlenih na RTV, je bil na volitvah 2008 kandidat stranke Zares za poslanca in je član te stranke! Stranka Zares je po volitvah dobila resor ministrstva za kulturo, ki je pristojen za medijsko zakonodajo. S tega vidika nas posebej ne čudi, če je tudi to svojo politično zavezanost zlorabil v že omenjenem uvodniku. Tudi to je razlog, da Darko Koren na mesto odgovornega urednika sploh ne bi smel biti imenovan, zato od vodstva Odbor ZNP RTV SLO pričakuje, da ga bo te funkcije razbremenilo.

S spoštovanjem

V imenu Odbora ZNP RTV SLO