V demokraciji novinarji preiskujejo politike in ne narobe! natisni

Liberalna akademija je v zvezi z našo odločno izjavo, da naj se novinarji prostovoljno ne udeležijo sej državnozborske preiskovalne komisije, ki se ukvarja z dvema brezplačnikoma, med drugim zapisala, da je nad tem našim pozivom ogorčena, saj novinarje poziva k bojkotu in da je takšno ravnanje ZNP po prepričanju te akademije nevarno. Združenje novinarjev in publicistov na tem pozivu še naprej vztraja, ker novinarji pred političnimi in politikantskimi preiskovalnimi organi nimajo kaj počenjati – razen, če so poročevalci!

Liberalna akademija še nadaljuje v svojem »libertarnem« duhu in celo zapiše, da ZNP poziva proti nespoštovanju institucij državnega zbora, novinarje pa navaja k nezakonitemu ravnanju. Stališče ZNP naj bi zato bilo nevarno za pravno državo. Nevarno za pravno državo je, da omenjena preiskovalna komisija preiskuje novinarje in ne zgolj javne funkcionarje, ki so zakonski predmet parlamentarne preiskave. Prav tako je nevarno, da državni zbor preiskuje zgolj tako imenovane »desne« medijske projekte, ne pa tudi to, kako je »leva« politična opcija olastninila druge medijske projekte, da ne omenjamo škandaloznega projekta Predsednik za kandidaturo Milana Kučana, ali pa projekta Dobro jutro.
Zato ZNP te politikantske očitke akademije, ki se zgolj zaljša z besedo liberalna, odločno zavrača kot nesprejemljive in kot del politične igre, v katero se s tem tudi liberalna akademija zdaj neposredno vpleta. Osnovno načelo vsake demokratične in civilizirane države je ali pa bi moralo biti, da so novinarji tisti, ki preiskujejo politike in ne politiki tisti, ki preiskujejo novinarje! Če Liberalni akademiji to ni jasno, potem potrebuje dodatno izobraževanje iz medijske kulture in demokratičnih standardov.

Igor Kršinar, predsednik združenja

Ljubljana, 13. januarja 2011