Odprto pismo Vinka Vasleta Borutu Pahorju natisni

Objavljamo odprto pismo predsedniku vlade Borutu Pahorju, ki ga je v imenu odbora Združenja novinarjev in publicistov RTV Slovenija napisal Vinko Vasle. V pismu ga poziva, naj popravi napake odstopljene ministrice Majde Širca in vnovič razmisli o povečanju RTV prispevka. Prejšnji teden je zaman prepričeval vodstvo RTV Slovenija, naj razmisli o tožbi zoper vlado, ker je Majda Širca oškodovala javni zavod.

Odprto pismo Borutu Pahorju,

predsedniku Vlade Republike Slovenije

Odbor ZNP RTV SLO Ljubljana, 11. 7.2011

Spoštovani gospod predsednik vlade Borut Pahor!

Prejšnji teden je vaša vlada zavrnila povišanje RTV prispevka, vi pa ste na tiskovni konferenci poudarili, da bo vlada odločitev o morebitnem dvigu RTV prispevka prestavila do uveljavitve zakona o medijih. Če pa bi bilo ogroženo delovanje Radiotelevizije Slovenija (RTVS), bo vlada pripravljena povečati prispevek, če bodo za to utemeljeni razlogi ste še dodali.

Razmere na RTV, ki je nacionalna institucija kulturnega pomena – kot je tudi rada poudarila vaša bivša ministrica za kulturo Majda Širca – so precej kritične. Že v začetku leta je prišlo do izpada 4,9 milijona evrov, ker je bila ministrica Majda Širca tako zelo v naprej prepričana, da bo njen zakon o RTV na referendumu potrjen, da je »pozabila«, a bi ne glede na to predhodno morala pripraviti zakonske osnove za spremembe, ki bi ne glede na rezultat referenduma omogočale neovirano zbiranje RTV prispevka. Pa jih ni.

Kasneje je ministrica za kulturo Majda Širca na seji parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino med drugim dejala, da so za izpad skoraj 5 milijonov evrov, ki jih je utrpel zavod RTV SLO, krivi tisti, ki so nasprotovali novemu zakonu o RTV. To je bil seveda svojevrsten cinizem ministrice za kulturo, ki ne ločuje med vzrokom in posledico. Zato je lastno šlamastiko in popolno neodgovornost, zaradi katere je RTV SLO spravila ob skoraj 5 milijonov evrov (ali eno dvanajstino letnih prihodkov) pripisala demokratičnemu volilnemu telesu, ki na referendumu njenega zakona ni potrdil. To je pač skladno z logiko, ki se je pokazala tudi ob drugih referendumih – namreč, da imamo pametno vladavino in neumno, neuko ali nesposobno volilno telo, ki glasuje proti. Da je to zelo problematičen pogled na demokratičnost pa se zagotovo strinjate tudi vi, gospod predsednik vlade, kot bivši evropski poslanec in torej demokrat širokega formata.

Še več, ministrica za kulturo Majda Širca je tudi z nekaterimi drugimi zakonskimi rešitvami in zakoni neodgovorno posegla v finančni položaj RTV SLO in s tem tudi v stabilnost te institucije! Večkrat je bila opozorjena na posledice navzkrižnih rešitev iz več zakonov (Zakon o medijih, Zakon o filmskem centru), s katerimi se skuša RTV Slovenija vzeti del prihodkov za druge namene in druga področja v kulturi. Menimo in prepričani smo, da takšno ravnanje ni skladno z ustavo, zato bo te »finančne akrobacije in avanture« ministrice Majde Širca zagotovo preverjalo Ustavno sodišče Slovenije, ki je v preteklosti že izdalo odločbo, s katero je preprečilo, da se RTV Slovenija vzame 3% prihodkov od RTV-prispevka za financiranje programov posebnega pomena.

In ko ste, gospod predsednik vlade, povezovali sprejem zakona o medijih z morebitnim povišanjem RTV prispevka, naj vam omenimo, da tudi predlog tega zakona RTV jemlje pomemben del prihodka! Pri tem mislimo na zniževanje deleža od oglaševanja na RTV. Da o tem, da bo zavod RTV ob pomemben del prihodkov tudi zaradi spremembe zakona o radiodifuziji, ki v predlogu zahteva, da se komercialni ponudniki TV programov morajo preseliti z javnega na komercialni multipleks, ki je v rokah tuje družbe. Slišati je celo, da je pri tem komercialnem multipleksu v zakulisju prišlo do nenavadnih dogovarjanj države (ministrstva, ki ga je vodil prvak Zaresa Gregor Golobič) v korist komercialnemu in na škodo javnega multipleksa. V pripravi pa naj bi po naših informacijah bil tudi zakon o nekakšni »nacionalizaciji« oziroma o podržavljenju Oddajnikov in zvez, ki bi jih kasneje po nekakšnem prehodnem obdobju bilo mogoče tudi olastniniti. Tudi ni jasno, v kakšni fazi je ta nespodoben predlog, ki poleg vsega tako rekoč ruši temelje zavoda RTV!

Zaradi vsega tega, spoštovani gospod predsednik, menimo in smo prepričani, da je vaše pogojevanje sprejema zakona o medijih z morebitnim kasnejšim povišanjem RTV prispevka nespodobno ravnanje, nekakšna politična »agenda« vaše vladavine, ki v resnici več kot simbolično predstavlja tudi svojevrstno politično korupcijo. Ta nam v vašem imenu govori o tem, da bo RTV morebitno zvišanje prispevka dobila le pod pogojem, da bo potrjen in sprejet zakon o medijih – ki je zelo sporen z vidika novinarske avtonomije in še česa. Če ne verjamete, si preberite magnetogramski zapis javne predstavitve mnenj, ki je bila pred časom v državnem zboru! V resnici pa vam, gospod predsednik Borut Pahor, takšna politična trgovina ni potrebna – ne samo zato, ker ste še vedno predsednik vlade in kljub sedanji politični krizi vaše vlade in koalicije pričakujemo spodobno ravnanje ministrskega predsednika, ampak tudi zato, ker je sedanje vodstvo RTV povišanje prispevka nerodno razlagalo tudi s tistim finančnim primanjkljajem, ki ga je povzročila vaša ministrica Majda Širca. Neodvisno od usode zakona o medijih torej imate pravico, možnost in predvsem dolžnost, da namerno »napako« svoje ministrice popravite in zavodu RTV povrnete 4,9 milijona evrov. In da poleg tega storite vse, da ne bo prišlo do že omenjenega navzkrižnega jemanje sredstev RTV na osnovi drugih zakonov. V takšnih razmerah seveda povišanje RTV prispevka ne bi bilo potrebno in tudi vam ne bi bilo treba sprejema slabega in neevropskega zakona o medijih pogojevati z denarjem. Zakon o medijih je seveda tako slab in sporen, da se zanj splača tvegati tudi ne povišanje RTV prispevka!

Spoštovani gospod predsednik vlade, upamo, da boste storili vse, da v skladu s svojimi pristojnostmi pomagate preprečiti sedanjo že začeto razgradnjo finančne, zagotovo pa tudi vsebinske stabilnosti RTV SLO!

Odbor združenja RTV SLO

Zanj: Vinko Vasle