Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja natisni

Novinar Igor Kršinar je v Reporterju januarja letos pisal o zločinih nekdanje jugoslovanske tajne službe na podlagi arhivskega gradiva, ki ga je na tiskovnih konferencah predstavil raziskovalec in publicist Roman Leljak. Silvo Gorenc se čuti razžaljenega, ker je novinar navajal zapise v uradnem dokumentu SDV, ki jih hrani Arhiv, iz njega pa je razvidno, da so ga slovenski ugrabitelji hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca leta 1972 kot načelnika jugoslovanske SDV obveščali o poteku te akcije. Poleg tega je Gorenca zmotilo Kršinarjevo pisanje o umoru hrvaške emigrantske družine Ševo, vključno z devetletno deklico, prav tako leta 1972, ki ga je izvedla Udba, to pa je takrat vodil Silvo Gorenc. Rekonstrukcijo okrutnega zločina je Hrvaška televizija posnela v sklopu dokumentarne serije Jugoslovanske tajne službe. Prav tako se Gorenc čuti razžaljenega, ker je Kršinar v članku citiral odlomke iz knjige Rdeči horizonti, ki jo je leta 1987 izdal v ZDA pobegli nekdanji romunski general Ion Pacepa, v njej pa je med drugim opisoval dogovore med Titom in Ceausescujem v zvezi z ugrabitvami in likvidacijami političnih nasprotnikov, pri čemer je jugoslovanski diktator romunskemu ponujal krvave usluge Silva Gorenca.

Medtem ko v Münchnu poteka sojenje proti nekdanjim načelnikom hrvaške in jugoslovanske Udbe zaradi udbovskih umorov v Nemčiji, so v Sloveniji na zatožni klopi novinarji in publicisti, ki pišejo o zločinih nekdanje jugoslovanske komunistične tajne službe. Ljubljansko sodišče bi lahko tudi zavrnilo zasebni kazenski tožbi nekdanjih šefov Udbe Janeza Zemljariča in Silva Gorenca, a se je odločilo drugače in obe pobudi sprejelo v  obravnavo.

Oba primera bomo podrobneje predstavili na tiskovni konferenci Združenja novinarjev in publicistov v četrtek, 13. novembra, ob 11. uri v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa.