Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP in Iniciative za svobodo govora natisni

Resnica je pomembnejša od ideologije


V Združenju novinarjev in publicistov in Iniciativi za svobodo govora ugotavljamo, da t. i. begunska kriza prinaša poleg ostalih problemov tudi zaskrbljujoče težnje po selekcioniranju informacij in omejevanju svobode izražanja.

 

Še posebej problematično je, da so nosilke takšnih tendenc tudi organizacije, ki bi morale braniti svoboden pretok informacij. Tako je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) objavilo zapis z naslovom "Recimo ne sovražnemu govoru", v katerem nam vsiljuje predstave o ljudeh, ki v teh dneh prestopajo naše meje mimo mejnih kontrol ter se podajajo na dolgo in tvegano pot v bogato Evropo. O migrantih je po njihovem treba pisati samo najlepše stvari, vse njihove izgrede, lažna predstavljanja in drugačna dejstva pa zamolčati. Vsako drugačno pisanje v DNS označujejo kot nehumano, militantno ali celo fašistoidno. Pri takšnem stališču DNS gre za aktivizem, ki skuša na podlagi prvinskih čustev preprečiti kritično analiziranje, razmišljanje, izražanje in vpogled v širši kontekst dogajanja.

 

Dejstvo je, da so novinarji dolžni javnost obveščati o vseh relevantnih dejstvih, tako pozitivnih kot negativnih, tudi ko gre za begunce ali ekonomske migrante. Tako določa tudi preambula novinarskega kodeksa, ki ga je sprejel DNS: "Prvo vodilo dela novinarjev je pravica javnosti do čim boljše informiranosti." Zato je poziv DNS k prikrojevanju resnice v nasprotju z njegovim lastnim novinarskim kodeksom in grob napad na svobodo govora v Sloveniji.

 

V Združenju novinarjev in publicistov in Iniciativi za svobodo govora seveda obsojamo kakršnokoli širjenje sovraštva in pozivanje k nasilju, pa naj bo to usmerjeno proti migrantom, proti ostalim tujcem ali proti določenim skupinam slovenskega državljanskega telesa. Vendar postavljamo svobodo in resnico na prvo mesto. Zato odločno nasprotujemo cenzuri, ki pod krinko humanosti služi ideološki indoktrinaciji.

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.