Izjava ZNP in Iniciative za svobodo govora natisni

Resnica je pomembnejša od ideologije

V Združenju novinarjev in publicistov in Iniciativi za svobodo govora ugotavljamo, da t. i. begunska kriza prinaša poleg ostalih problemov tudi zaskrbljujoče težnje po selekcioniranju informacij in omejevanju svobode izražanja.

Še posebej problematično je, da so nosilke takšnih tendenc tudi organizacije, ki bi morale braniti svoboden pretok informacij. Tako je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) objavilo zapis z naslovom "Recimo ne sovražnemu govoru", v katerem nam vsiljuje predstave o ljudeh, ki v teh dneh prestopajo naše meje mimo mejnih kontrol ter se podajajo na dolgo in tvegano pot v bogato Evropo. O migrantih je po njihovem treba pisati samo najlepše stvari, vse njihove izgrede, lažna predstavljanja in drugačna dejstva pa zamolčati. Vsako drugačno pisanje v DNS označujejo kot nehumano, militantno ali celo fašistoidno. Pri takšnem stališču DNS gre za aktivizem, ki skuša na podlagi prvinskih čustev preprečiti kritično analiziranje, razmišljanje, izražanje in vpogled v širši kontekst dogajanja.

Dejstvo je, da so novinarji dolžni javnost obveščati o vseh relevantnih dejstvih, tako pozitivnih kot negativnih, tudi ko gre za begunce ali ekonomske migrante. Tako določa tudi preambula novinarskega kodeksa, ki ga je sprejel DNS: "Prvo vodilo dela novinarjev je pravica javnosti do čim boljše informiranosti." Zato je poziv DNS k prikrojevanju resnice v nasprotju z njegovim lastnim novinarskim kodeksom in grob napad na svobodo govora v Sloveniji.

V Združenju novinarjev in publicistov in Iniciativi za svobodo govora seveda obsojamo kakršnokoli širjenje sovraštva in pozivanje k nasilju, pa naj bo to usmerjeno proti migrantom, proti ostalim tujcem ali proti določenim skupinam slovenskega državljanskega telesa. Vendar postavljamo svobodo in resnico na prvo mesto. Zato odločno nasprotujemo cenzuri, ki pod krinko humanosti služi ideološki indoktrinaciji.