Opozorilo Tina Mamića o zlorabi medijskega prostora natisni

V zadnjih tednih, ko mediji veliko prostora namenjajo migrantski krizi in predreferendumski kampanji, opažam vse bolj številne kršitve novinarskega kodeksa. Vmešavanje komentatorskih vsebin v novinarsko poročanje je zloraba medijskega prostora. Novinarji bi se morali zavedati, da so v službi javnosti, ki o vsem dogajanju želi čim bolj objektivno sliko, po možnosti iz različnih zornih kotov. Vsiljevanje svojega mnenja, ki ga počno mnogi novinarji celo na javni RTVS, je preseglo vsako mero dobrega okusa.

Novinarji imajo, tako kot vsi državljani, svobodo izraziti svoje mnenje. Imajo tudi pravico iti na volitve in o tem govoriti. Lahko so člani politične stranke. Imajo pravico tudi agitirati in kandidirati. A tega ne smejo početi istočasno, ko opravljajo delo novinarja. Novinar je v službi javnosti, ne politike.

Za boljše razumevanje si predstavljajmo športnega novinarja, ki navija za nogometni klub Maribor. Nihče mu ne zameri, če je navijač. Zamerimo pa mu, če se njegova pripadnost opazi, ko kot novinar poroča o nogometni tekmi med Mariborom in Gorico.

Bralci, poslušalci in gledalci imajo pravico do nepristranskega medijskega poročanja. To pa se v Sloveniji trenutno grobo krši.

Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) (16. 12. 2015)