Izjava ZNP v zvezi z Igorjem Pirkovičem natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) in Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) izražata ogorčenje in zaskrbljenost zaradi "odstopitve" Igorja Pirkoviča s položaja urednika oddaje Tednik na TV Slovenija. Kot se je izkazalo je odstopil zaradi nevzdržnih pritiskov in zato, da zavaruje tiste, ki so mu stali ob strani. Pogrom nad svobodnim izražanjem in uredniško oziroma novinarsko avtonomijo je dosegel cilj. Ampak, pozor, ne piše se leto 1970, pač pa 2017. Vse zaradi korektnega in povsem objektivnega pogovora s hrvaškim glasbenikom Markom Perkovićem Thompsonom. Tako neargumentiranega pogroma nad prispevkom, ki je bil v javnem interesu, skorajda ne pomnimo.

ZNP in HNiP zaradi omenjene histerije in pritiski izražamo oster protest. Vodstvo RTV Slovenija in njen Programski svet pa opozarjamo, da zaradi odnosa do obravnavanega prav sami odstopajo od elementarnih demokratičnih načel, saj gre za eklatantno izvajanje represije na svobodo govora, na pravico do informiranosti in na uredniško avtonomijo. Pirkovičev intervju s Thompsonom je očitno le sredstvo za obračun z novinarjem, ki ni v spregi s "politično korektnostjo", ki je za RTV skoraj že pregovorna.

Po drugi strani pa so na TV Slovenija objavili intervju s Slavkom Goldsteinom, hrvaškim avtorjem knjige o Titu, ki je bil popolnoma nekritičen do zločinov nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Tita in kršitev osnovnih človekovih pravic v času njegovega režima. Ogorčeni smo, ker je novinarka Polona Balantič zlorabila oddajo o kulturi za poveličevanje nekdanjega jugoslovanskega diktatorja. Zaskrbljeni smo, ker RTV Slovenija uporablja dvojna merila in se miselno vrača v čase titoističnega totalitarizma.

Upravni odbor (ZNP)
Hrvatski novinari i publicisti (HNiP)

1. junija 2017