Združenje novinarjev in publicistov
Odziv ZNP na napad vodstva RTVS in DNS na tednik Reporter natisni


Pri Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) smo presenečeni ob odzivu vodstva RTV Slovenija in aktiva Društva novinarjev Slovenije na TVS na članek v tedniku Reporter, v katerem so tudi zapisi o novinarki RTV Eugeniji Carl. Pri tedniku Reporter so razkrili tesne družinske povezave novinarke Carlove s pomembnimi akterji v zgodbi o domnevni nelegalni gradnji družine Vitoslava Türka in statusu zemljišča, na katerem gradnja stoji. V skladu z novinarskim kodeksom bi se morala novinarka iz obravnave te teme izločiti, saj je v konfliktu interesov, na kar so v članku opozorili pri tedniku Reporter.


Namesto, da bi pristojni na RTV novinarko umaknili iz obravnave te zgodbe, je vodstvo javnega zavoda obsodilo Reporter, ki je konflikt interesov razkril. Zapisali so celo, da bodo »javno in po vseh možnih pravnih poteh zaščitili« novinarko. Pri DNS pa so razkritje družinskih povezav novinarke (z njenim bivšim možem in njegovo sedanjo ženo) razglasili kar za »obračunavanje s člani novinarkine družine«.


ZNP poziva RTV Slovenija, naj spoštuje kodeks novinarjev in etična merila ter programske standarde javne televizije. Preprečiti mora, da bi njeni novinarji obravnavali teme, kjer so v konfliktu interesov. Društvo novinarjev Slovenije pa pozivamo, naj preveri, kaj piše v novinarskih kodeksih, pa tudi v 24. členu njihovega kodeksa: »Če je novinar vpleten v dogodke, o katerih poroča, ali je v konfliktu interesov, mora to razkriti oziroma se mora kot novinar izločiti.«


Upravni odbor ZNP (2. 9. 2017)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.