Protest zaradi neprofesionalnega poročanja RTVS o neprofesionalnega poročanja o koncertu Bore Djordjevića natisni
Spoštovani člani in članice Programskega sveta RTVS, varuhinja pravic gledalcev ter vodstvo RTVS,

Oglašamo se zaradi pristranskega in neprofesionalnega poročanja o koncertu Bore Djordjevića, ki je s skupino 18. novembra 2017 nastopil v dvorani Stožice v Ljubljani.  MMC RTVSLO je v poročanju, dne 20. 11. 2017 Boro Djordjevića poimenoval gospoda, dogajanje na koncertu pa pospremil s primerjavami: "lepo" in "ganljivo".
Bora Djordjević je namreč deklariran četniški vojvoda. Nehumano pa je njegov koncert opevati na dan, ko so četniki z jugoslovansko vojsko pred 26 leti vkorakali v porušen Vukovar z znano pesmijo: "Biće mesa, klaćemo Hrvate." Številni civilisti so bili zverinsko umorjeni ter odpeljani v koncentracijska taborišča. Izjave Djordjevića, da je ponosen na to, da je četnik, dokumentirane in preverljive.

Dejstvo, da se je RTV zgolj omejila na prijazno poročanje o koncertu in povsem prikrila temno plat glasbenika, kaže na kršitev programskih načel RTV Slovenija, pa tudi občečloveških norm, saj gre za praktično sočasen napad JLA na Slovenijo in Hrvaško.

Poročanje RTVS ni v ustreznem kontekstu prikazalo celote, ampak povsem igonoriralo vsak kontekst. Spomnimo se, da je zaradi podobnih očitkov RTVS pripravila intervju s Thompsonom, kjer je pevec moral odgovoriti na vsa vprašanja, ki so se v javnosti pojavljala. Bora Djordjević nasilje nad Hrvati in Muslimani spodbuja tudi v pesmi "Čuti, čuti Usko, ubićute ja, znašali onu našu, stiže vojvoda.." Ali pa: "E, moj druže zagrebački, eto nas kod vas u pljački. Mi ćemo vas opljačkati, a vi ćete svi plakati...".

Medtem, ko se je v primeru intervjuja s Thompsonom, zasedal Programski svet RTV, oglasili so se Aktiv novinarjev, generalni direktor RTV, varuhinja pravic gledalcev, pa je ob poveličevanju velikosrbske vojaške agresije s strani uradnega četniškega vojvode popolna tišina.

Prilagamo nekaj povezav do šovinističnih in agresivnih izjav omenjenega vojvode.

V upanju, da bo vodstvo RTVS ostro ukrepalo proti kršenju programskih standardov, Vas pozdravljamo.

S spoštovanjem,

V Zagrebu in Ljubljani, 21. novembra 2017

Katja Kušec
predsednica HNiP (Hrvatski novinari i publicisti)