Združenje novinarjev in publicistov
Združenje novinarjev in publicistov proti cenzuri na TV Slovenija natisni

Pri Združenju novinarjev in publicistov obsojamo ravnanje odgovornih na RTV Slovenija, kjer so v zadnjem času že večkrat povsem neutemeljeno zavrnili predvajanje oglasov za politični tednik Reporter. Tako se je zgodilo tudi glede oglasa za to številko revije, ki bi moral biti objavljen v nedeljo, 25. 3. 018.

Besedilo oglasa je: »Revija Reporter v novi številki razkriva alarmantne podatke o podvojitvi čakalnih dob v zdravstvu«. Na naslovnici tednika, ki je prikazana v oglasu, je ob fotografiji premierja Mira Cerarja in ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc objavljeno vprašanje »Koliko mrtvih jima leži na duši?«. Pod fotografijo pa so zapisali, da se je število bolnikov, ki na zdravljenje čakajo nedopustno dolgo, v zadnjih dveh letih zvišalo kar za dvakrat- na 58.000. Iz analiz po svetu izhaja, da je za določen delež bolnikov, ki na zdravljenje čakajo nedopustno dolgo, to usodno. Pri tedniku torej niso zapisali ničesar neresničnega.

Kljub temu, da je oglaševana tema izjemno pomembna za družbo, pa so na RTV Slovenija oglas zavrnili, pri čemer manipulirajo. Po njihovem naj bi se namreč pri Reporterju spraševali, koliko ljudi sta Cerar in Kolarjeva umorila.

Na podoben način so v zadnjem obdobju oglase za Reporter zavrnili že večkrat, celo s škandalozno razlago, da v njih ne smejo biti omenjeni politiki!? Političnemu tedniku odrekajo omenjanje politikov v svojih oglasih, kar je podoben absurd, kot če bi športnemu tedniku prepovedali objavljati imena športnikov. Tudi v zadnjem primeru zavrnitve oglasa gre za nezaslišano cenzuro in napad na ustavno zagotovljeno svobodo tiska, ki jo na javni televiziji očitno izvajajo za zaščito vladajočih politikov. Združenje novinarjev in publicistov poziva vodstvo RTV Slovenija, da s tem početjem nemudoma preneha.

 

Upravni odbor ZNP, 27. 3. 2018

 

 

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.