Izjava v zvezi z napadom Roka Žavbija na ekipo Planeta TV natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja včerajšnji napad v Italiji obsojenega Roka Žavbija in njegovega očeta na novinarsko ekipo televizijske hiše Planet TV. Fizični kot tudi vsakršni drugi podobni napadi na novinarje in snemalce so nedopustni, saj gre za osebe, ki opravljajo službo, ki je v javnem interesu. In če se iz zapora v Italiji vrne oseba, ki je bila tam obsojena zaradi tako sprevrženih dejanj, kot so novačenje borcev za skrajno skupino Islamska država, potem je to zagotovo v javnem interesu. Taka oseba se tudi zato ne more sklicevati na pravico do zasebnosti, saj se je tej v veliki meri odrekla že s tem, ko se je podala na tovrstna pota.

V ZNP zato pričakujemo, da bodo organi pregona naredili vse, da se včerajšnji incident razišče in da odgovorni za svoja dejanja odgovarjajo. Slednje ni pomembno zgolj za osebno zadoščenje napadenih novinarja in snemalca, temveč novinarsko skupnost v Sloveniji kot celoto. Ta mora namreč imeti občutek, da se tovrstna dejanja obravnavajo z vso resnostjo in da ne ostanejo nekaznovana.

Upravni odbor ZNP (27. 7. 2018)