Združenje novinarjev in publicistov
Združenje novinarjev in publicistov ostro obsoja napad Zlatana Čordića na snemalca novinarske ekipe Nove24TV natisni

Na včerajšnjih protestih nekaj sto protestnikov v Ljubljani je prišlo do incidenta, ko je ljubljanski glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko napadel snemalca novinarske ekipe Nova 24TV in mu odvzel kamero, pri tem pa tudi zahteval izbris posnetkov, ki so bili posneti med protesti. Le prisebnosti policije se gre zahvaliti, da je snemalec dobil kamero nazaj in da ni bila poškodovana.

V združenju takšno ravnanje ostro obsojamo. Napad na snemalca, ki je dokumentiral včerajšnje dogajanje, samo zato, ker po mnenju Čordića ne prihaja iz "prave" medijske hiše, je napad na novinarsko svobodo in posledično na svobodo izražanja. Nedopustno je, da nasilje določa, kdo lahko opravlja novinarsko delo in kdo ob tem tvega, da bo napaden. Vsakršni napadi na novinarje, ki opravljajo svoje delo, so nedopustni, pa naj bodo fizični ali verbalni. Če nekdo meni, da svojega dela ne opravljajo profesionalno, ima na voljo druge vzvode. Napad je v tem primeru posebej zavržen, ker gre za javno osebo, ki ji javna RTV v zadnjem času namenja veliko medijskega prostora in ki se skuša v javnosti prikazovati kot miroljuben ali kot nekdo, ki naj bi si zavzemal za boljšo in bolj pravično družbo.

Ob tem ne moremo mimo vnovičnega primera skrajno neprofesionalnega poročanja o dogodku v obeh včerajšnjih informativnih oddajah javne TV Slovenija. Kljub temu, da so bili s svojimi kamerami v neposredni bližini in so v TV Dnevniku napovedali, da bodo o incidentu poročali, se to ni zgodilo. Edino logično sklepanje, zakaj se to ni zgodilo, je v tem, da je bil napadalec Čordić, med drugim aktivist proti nošenju mask, v preteklih tednih načrtno promoviran v programih RTVS, napadeni pa je pripadal mediju, ki vodilnim na RTV očitno ni po godu. Taka medijska praksa javne medijske hiše, ki naj bi še posebej pazila na korektno in uravnoteženo poročanje, je skrajno neprofesionalna  in se čedalje bolj nazorno povsem prekriva s političnim delovanjem leve politične opcije v Sloveniji.

Od policije pričakujemo, da bo zoper napadalca ustrezno ukrepala.

Upravni odbor ZNP, 17. oktobra 2020

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.