Združenje novinarjev in publicistov
Protest proti napovedanemu lomastenju stranke SAB v medijih natisni

V Združenju novinarjev in publicistov z ogorčenjem opažamo, kako neposredno in brutalno stranka SAB napoveduje obračun s številnimi mediji. V svojih oglasih na družbenih omrežjih namreč odšteva dneve do volitev, ko naj bi prišel čas za pregon "lažnih novic", pri čemer s sliko nakaže, da se sporočilo nanaša na Demokracijo, Nova24, Požareport, Moje Podravje, Moj Maribor in številne druge.

Namen omenjene stranke koalicije KUL razumemo kot prvovrsten napad na demokratične standarde in očitno namero podrediti si slovenski medijski prostor. Gre za brezsramen napad na pluralnost medijskega prostora, kar pomeni vrnitev v čase medijskega enoumja, ko za kritično pisanje proti delu politike ne bo več prostora.

Gre za "ugrabitev" demokracije, kar terja enotno in takojšnjo obsodbo civilne družbe, stanovskih organizacij in vseh tistih, ki iskreno mislijo, da pluralizem medijskega prostora prispeva k demokratičnosti slovenske družbe. V luči dejstva, da je ista stranka na podoben način sporočila, da bo po volitvah na program TV Slovenija uvrstila konkretne vsebine, je zadeva naravnost zastrašujoča.

Še bolj nevaren pa je molk, ki pomeni strinjanje s tem, kar se dogaja. Da bi takim nameram stopili na prste, bomo v Združenju novinarjev in publicistov o napovedani cenzuri in obračunu z mediji, ki niso povšeči stranki SAB, obvestiti tudi mednarodno javnost, med drugim evropsko skupino liberalcev in demokratov ALDE, ki naj razmisli, ali je SAB s svojimi napovedmi o lomastenju po medijih še primerna, da ostaja znotraj skupine, ki vsaj v svojih programskih načelih podpira liberalne vrednote in pluralnost medijev.

Od SAB zahtevamo, da svoje neprimerne oglase takoj umakne iz svojih objav na družbenih omrežjih, volivce pa pozivamo, naj stranki s tako radikalnimi stališči odrečejo svojo podporo na volitvah.

Upravni odbor, 18. 12. 2021

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.