Protest ZNP zaradi cenzure na RTVS

RTVS je 25. 10. 2016 objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Videti je bilo, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta.

Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja Valentina Areha je govoril o Jugoslovanski ljudski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suverenosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je napadla samostojno Slovenijo. Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. Zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS, pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom?

V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno časom, katerih slovo smo včeraj enotno praznovali, pa morajo za cenzuro odgovarjati.

Sprašujemo se, kdaj bo tega enoumja konec? Ali bo RTVS postala pluralna šele, ko se bo dejansko začelo množično blokiranje plačevanja prispevka RTVS?

Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov (26. 10. 2016)