ZNP obsoja napad na Petro Janša

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja napad na novinarko Demokracije Petro Janša, ki se je zgodil včeraj na shodu Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem RS. Do incidenta je prišlo, ko je želela novinarka nasprotnike shoda fotografirati in jo je eden izmed njih prijel za roko in poškodoval.

Novinarka je bila že v preteklosti s strani skupinice aktivistov, ki se zbirajo na drugi strani ceste in moti zborovanje Odbora 2014, deležna opolzkih in zmerljivk. Fizični kontakt, ki je bil hkrati tudi akt nasilja, pa dokazuje, da so v Sloveniji novinarji, zlasti tisti iz alternativnih medijev, lahko tudi življenjsko ogroženi.

Začudeni smo nad ravnanjem policije, saj so dogodek opazovali štirje policisti, ki pa niso posredovali, pač pa so novinarko popisali in ji celo hoteli preprečiti opravljanje novinarskega dela. Ni prvič, da so organi pregona pri napadu na novinarja reagirali prepozno ali pa sploh niso reagirali. Po vsem pravilih bi morali takoj posredovati pri nasilnih dejanjih, namesto tega pa so hoteli novinarko pod pretvezo, da dela prekršek, odgnati. Po trditvah nekaterih očividcev naj bi policisti in člani manjše skupine, v kateri je bil tudi napadalec, ob začetku shoda pomenkovali kot stari prijatelji. Takšna reakcija policije slovenski državi, kjer smo po ustavi vsi enakopravni, zagotovo ni v čast, prav nasprotno. Od policije zato pričakujemo, da bo raziskala, ali so policisti v tem primeru odreagirali pravilno in o izsledkih obvestila javnost.

Včerajšnji verbalni in fizični napad na novinarko Demokracije je vreden vse obsodbe. Do napadov na novinarje, ki delajo v interesu javnosti, v interesu demokracije in vladavine prava, moramo biti zelo občutljivi. Takim napadom se moramo z jasno in odločno besedo, z jasno obsodbo zoperstaviti. Pričakujemo, da se bodo na to odzvale tudi pristojne inštitucije na čelu z varuhinjo človekovih pravic.

Naj tudi spomnimo, da številne prijavljene grožnje s smrtjo novinarjem nikoli niso bile raziskane, kaj šele da bi bil zaradi njih kdo procesiran. S tem se v praksi ustvarjajo razmere, ko bomo vsi drugače misleči stalno izpostavljeni nevarnosti nasilja s političnim motivom. Si res želimo tega v 21. stoletju?

Upravni odbor ZNP, 12. maj 2017