Poziv ZNP generalnemu direktorju in programskemu svetu RTVS k razrešitvi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev

Pri Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo napade na novinarja TV Slovenija dr. Jožeta Možino v zvezi z nedavno oddajo Intervju, v kateri je gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, in njegovo oddajo Pričevalci. Na stran tistih, ki se jim zdi predstavitev zgodovinskih dejstev glede revolucije, ki so jo slovenski komunisti izvedli pod krinko narodnoosvobodilnega boja, nesprejemljiva, se je na žalost postavila tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija (RTVS) ga. Ilinka Todorovski. Sprašujemo se, katere gledalce in poslušalce varuhinja dejansko varuje.

Moti nas namreč, da varuhinja ne ukrepa, ko bi morala, ukrepa pa, ko ni nobenega razloga, pa še takrat pri presoji uporablja dvojna merila. Pri tem izpostavljamo februarski nastop gostje Svetlane Slapšak v oddaji Panoptikum, v katerem je ta desnico obtožila sledenja stalinizmu in simpatiziranja z nacizmom, in komentar novinarja Mateja Šurca v avgustovski radijski oddaji Labirinti sveta, v katerem je dejal, da bosta v primeru, da levici ne bo uspelo sestaviti vlade, v Sloveniji zavladal klerofašizem.

Ga. Ilinka Todorovski je nastop Slapšakove ocenila kot njeno osebno mnenje, pri komentarju Šurca pa se je strinjala, da gre za žanr komentarja, kjer je dovoljeno več (ob siceršnji ugotovitvi, da bi moral Šurc svojo trditev argumentirati). V obeh primerih je predlagala le razpravo o poklicnih merilih znotraj uredništva.

Veliko bolj  ostro je nastopila, ko je šlo za Možinin intervju z Dežmanom. Med drugim je opravila natančno presojo členov poklicnih meril in programskih standardov in mu očitala, da jih je kršil. Priporočila je razpravo odgovornih urednikov o poklicnih merilih in razpravo o odgovornosti.

Gre za očitno dvojna merila, ki si jih varuhinja, ki bi morala ohraniti distanco v tovrstnih presojah, ne bi smela privoščiti.

K zahtevi za njeno razrešitev nas žal napeljujejo tudi podatki, ki so prišli na dan in postavljajo pod vprašaj njen položaj varuhinje. Mediji so namreč razkrili, da je v Centralni aktivni evidenci RSNZ iz leta 1987 ga. Todorovski zabeležena kot registrirani vir Službe državne varnosti (SDV), tajne politične policije nekdanjega nedemokratičnega sistema. Gre za službo, ki je sistematično kršila človekove pravice in bila udarna pest nekdanjega režima. Varuhinja sicer vsakršno sodelovanje z SDV in dajanje informacij tej službi kategorično zanika, vendar velja poudariti, da so sodišča omenjeno evidenco že ocenila kot verodostojen vir in je postala tudi del gradiva Arhiva RS. Tudi eden od originalnih dokumentov SDV, ki ga hrani Arhiv RS, potrjuje, da je je imela ga. Todorovski glede na številko zbirnega dosjeja v SDV status registriranega vira.

Zato obstaja najmanj utemeljen sum, da je omenjena res sodelovala z SDV, kar jo po našem prepričanju izključujoč razlog za položaj varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev. Kot je zapisano v Pravilniku o delovanju varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTVS, mora delovanje varuha temeljiti na načelih neodvisnosti, nepristranskosti in verodostojnosti, v ZNP pa temu dodajamo še, da mora biti varuh oseba, zavezana demokratičnim vrednotam.

V skladu z zapisanim zato direktorju RTVS in programskemu svetu RTVS predlagamo, da go. Todorovski razrešita s položaja varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTVS, s čimer bi povrnili vsaj del zaupanja v ta izjemno pomemben javni medij. Primerno bi se nam zdelo, da bi njen odstop zahtevali tudi zaposleni znotraj RTVS.

Upravni odbor ZNP, 19. september 2018