Združenje novinarjev in publicistov
ZNP opozarja na nove grožnje novinarjem Reporterja

Novinarji tednika Reporter so v dobrem letu dni dobili že drugo resno grožnjo prek spletnih omrežij. Prvič, ko je nekdo napovedal pokol novinarjev Reporterja in Demokracije, se ni zgodilo nič. Storilca niso niti iskali, kaj šele kaznovali. Na policiji so rekli, da ne gre za kaznivo dejanje. Tokrat je storilec pod imenom Matej na Twitterju grozil novinarju Igorju Kršinarju zaradi njegovega komentarja: "O teb bomo kmalu pisal kot fenomenu, ko boš brez obeh nog naredu 2 metra…" 

ZNP ostro protestira zaradi odnosa policije, tožilstva in sodstva, ki dopuščajo širjenje takih groženj. Nedopustno je tudi, da o teh grožnjah mediji molčijo. Na eni strani mediji na dolgo in široko posvečajo nesramnemu tvitu politika, na drugi pa molčijo, ko novinarjem kdo zagrozi z likvidacijo. Novinarski aktivisti na transparentih grozijo s smrtjo politikom, smrtnih groženj nad svojimi kolegi pa niti ne opazijo.

Pred dnevi je ZNP vsem medijem poslalo poročilo o svobodi tiska v državi za leto 2015. Večina medijev in vsi največji mediji so poročilo povsem ignorirali.

Pozivamo predsednika države, vlado, vrh pravosodne oblasti in varuhinjo človekovih pravic, da končno nekaj ukrenejo zoper ogrožanje svobode govora. Pozivamo jih tudi, da si preberejo poročilo o stanju medijske svobode v naši državi. http://znp.si/component/content/article/1-glavne-novice/429-letno-porocilo-znp-na-podrocju-medijev-v-letu-2015

Upravni odbor ZNP, 12. 5. 2016

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.