ZNP obsoja sinočnje napade na novinarje na nasilnem protestu v Ljubljani

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsojamo napade na novinarje, fotografe in snemalce, ki so se zgodili na včerajšnjem nasilnem protestu, ki ga je v Ljubljani organizirala skupina Anonymous Slovenija. Napadi, med katerimi je bil hudo poškodovan fotograf, fizično pa so bili napadeni tudi nekateri snemalci in novinarji, so še toliko bolj zaskrbljujoči, ker so bili nekateri izmed njih izvedeni načrtno, namerno in zahrbtno.

Gre za strahopetne in najbolj zavržne napade na delo novinarjev in drugih zaposlenih v medijih v zadnjih nekaj zadnjih letih. Od policije pričakujemo, da bo napade raziskala in o rezultatih preiskave obvestila javnost, od drugih protestniških skupin pa, da se bodo od njih distancirale in jih obsodile.

Upravni odbor ZNP, 6. novembra 2020

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.