ZNP obsoja politično zlorabo otrok v časopisu Dnevnik natisni

Združenje novinarjev in publicistov obsoja medijsko zlorabo četrtošolcev z osnovne šole Prule v Ljubljani v politične namene, zlasti njihovo izrekanje o kandidatih, ki nastopajo na nedeljskih lokalnih volitvah. Pri časopisu Dnevnik so namreč med otroci četrtošolci izvedli anketo, v kateri so jih spraševali o tem, kdo med kandidati za ljubljanskega župana bi se najbolje znašel kot kapitan ladje.

Absolutni zmagovalec je bil "Kapitan Zoki" oziroma sedanji ljubljanski župan Zoran Janković, za katerega se je nad 70 odstotkov otrok izreklo, da bi bil najboljši. Fantje so ga izbrali, ker je "pogumen in pameten", dekleta pa zato, ker je "prijazen in lepo oblečen". Zokija so izbrali tudi zato, ker "drži obljubo, saj je naredil stadion, kot je rekel". Na drugo mesto so otroci uvrstili kandidatko Mojco Kucler Dolinar. Medtem se "Zofka" in "Metka" otrokom zdita prestari za vodenje ladje.

Takšno manipulativno poizvedovanje, katerega rezultati so bili nato objavljeni v Dnevniku v članku z naslovom "Kapitan Zoki osvojil srca šolarjev" nekaj dni pred lokalnimi volitvami, spominja na totalitarne čase. Tudi takrat so se otroci pisno in ustno izrekali o političnih voditeljih in družbenem sistemu. Poleg tega je tovrstna groba manipulacija z otroci v nasprotju z novinarskim kodeksom, ki novinarjem nalaga posebno pozornost pri zbiranju informacij, poročanju in objavljanju fotografij ter prenašanju izjav o otrocih in mladoletnikih. Združenje novinarjev in publicistov poziva vse pristojne organe, da nemudoma ukrepajo in s tem preprečijo morebitno nadaljnje zlorabljanje otrok v politične namene.

Združenja novinarjev in publicistov

Upravni svet