Pismo odbora ZNP RTV SLO Marku Filliju natisni

Objavljamo dopis odbora Združenja novinarjev in publicistov RTV Slovenija generalnemu direktorju mag. Marku Filliju. Zastopnik odbora Vinko Vasle ga je obvestil o položaju na MMC in zahtevi predsednika Sindikata novinarjev Slovenije Iztoka Jurančiča za sestanek uredništva z generalnim direktorjem, kateremu predlaga sestanek z odborom ZNP na RTV SLO. Pismo v celoti objavljamo v nadaljevanju.

ZNP - Odbor Združenja novinarjev in publicistov RTV SLO

Generalni direktor RTV SLO mag. Marko Filli

Ljubljana, 13. 10. 2010

Spoštovani generalni direktor!

Številni sodelavci MMC-ja so se obrnili name in me opozorili na zavajajoče in neresnične izjave, ki jih v zvezi z dogajanji v MMC-ju širi predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Igor Jurančič. Opozorili so me na dopis, ki ga je v ponedeljek odgovorni urednik MMC-ja poslal vsem sodelavcem in v katerem Jurančič navaja, da se je z vami in sodelavci MMC-ja dogovoril za sestanek celotnega MMC-ja, ki naj bi bil 19. oktobra.

Novinarji MMC-ja se zato sprašujejo, kdo je Jurančiča sploh pooblastil, da v njihovem imenu sklicuje sestanek celotnega MMC-ja, ob tem pa ne navede niti ene točke dnevnega reda. Proti takšni samovolji in nastopanju s pooblastili, ki jih nima, ostro protestirajo. Že na zadnjem skupnem sestanku so bili namreč priča, da s strani sindikata očitno ne gre za željo po urejanju razmer v MMC-ju, ampak s pomočjo laži in političnih pritiskov na odgovornega urednika zagotoviti priveligiran polažaj nekaj novinarjem v MMC-ju. Ob tem je novinarje presenetila tudi Vaša izjava, da bo v primeru zmanjševanja števila honorarnih sodelavcev potrebno odpuščati tiste, ki so prišli zadnji. Do tedaj so bili namreč prepričani, da je osnovno merilo kvaliteta. Kot so pojasnili, so bili sami namreč večkrat priča, kako jih je odgovorni urednik prav te iste in na sestanku najbolj glasne novinarje opozarjal, da ne dovoljuje kraje tujih prispevkov in fotografij, izmišljevanja v novicah itd, kar bi moralo biti jasno vsakemu novinarju, pa nekaterim očitno ni.

V imenu vseh teh sodelavcev MMC-ja Vam sporočam, da se sestanka 19. oktobra ne mislijo udeležiti, ker z njimi sploh ni bil usklajen. Hkrati pa predlagam, da se celotno vodstvo RTV-ja s predstavniki Združenja novinarjev in publicistov in sodelavci MMC-ja, ki bi radi predstavili sliko dogajanja v MMC-ju, sestanejo na skupnem sestanku 22. oktobra ob 10:00 v sejni sobi v 5. nadstopju RTV-ja.

Poleg tega pričakujemo, da bo vodstvo RTV-ja nemudoma ukrepalo zoper mobing, ki ga Sindikat novinarjev Slovenije poskuša izvajati nad odgovornim urednikom MMC-ja. V Združenju novinarjev in publicistov smo bili namreč seznanjeni z vsemi dopisi, ki jih je na vodstvo naslovil Sindikat novinarjev Slovenije v zvezi z dogajanji v MMC. Glede na to, da so bile številne izjave sindikata že večkrat dokazane kot neresnične, pričakujemo, da bo tudi vodstvo RTV-ja in vi kot generalni direktor poskrbeli, da se tovrstno šikaniranje odgovornega urednika in nekaterih sodelavcev takoj preneha. Pisma, ki jih konstantno pošilja g. Jurančič, in v katerih namiguje, da se situacija na MMC-ju poslabšuje, ob tem pa nikoli ne utemelji, kako, so tudi sicer sestavni del mobinga, ki ga nad odgovornim urednikom izvajajo nekateri sodelavci in na kar je odgovorni urednik opozarjal že od letošnjega marca tudi z dopisi na svet delavcev.

Da gre očitno za izsiljevanje nekaterih sodelavcev, kažejo tudi dogodki na dan lokalnih volitev. Za sodelovanje pri tako pomembnem dogodku so bili najprej naprošeni najstarejši novinarji v notranjepolitični redakciji. Žal so vsi pojasnili, da nimajo časa. Ostali so samo sodelavci, ki so prišli na MMC v zadnjih 6-ih mesecih. Vsi so bili pripravljeni delati, pa četudi je bila nedelja in bi verjetno marsikdo raje ostal doma. S številnimi podobnimi dogodki pa ste verjetno dobro seznanjeni tudi vi.

Kot smo sami spremljali, so bile volitve s strani MMC-ja odlično pokrite, saj je bil MMC za številne novinarje vir informacij o volilnem in povolilnem dogajanju.

Lep pozdrav.

Za Odbor Združenja novinarjev in publicistov RTV SLO