Združenje novinarjev in publicistov
Novi Zakon o RTV je nedemokratičen in nesprejemljiv! natisni

Odbora Združenja novinarjev in publicistov RTV SLO ne čudi dejstvo, da se je del opozicije odločil, da novi zakon o RTV preveri na referendumu, ker je to pač v skladu z demokratičnimi standardi v državi in ne zločin!  Zelo pa ga čudijo napadi sedanje koalicije na to opozicijsko zahtevo. Koalicija tudi s tem primerom znova dokazuje, da ima dvojne vatle v dvojni pravni državi, ki ima še vedno (na srečo!) samo eno Ustavo: če referendum zahteva sama, je to najčistejši plod demokratičnega uma, če pa referendum zahteva opozicija, pa je to nedemokratično in nerazumljivo in celo zloraba demokracije, ministrica za kulturo Majda Širca, ki je po funkciji mati tega zakona o RTV, pa ob tem izraža celo svoje veliko presenečenje. 

Ob tem dodaja, da je bil postopek priprave Zakona o RTV izrazito demokratičen in da ni plod enega avtorja, temveč so sodelovali številni strokovnjaki. Ministrica je ob tem namerno prezrla dejstvo, da so se od njenega Zakona o RTV distancirali celo člani ekspertne skupine, ki jo je imenovala in da so kar na njenem ministrstvu pripravili besedilo zakona, ki naj bi ga njeni eksperti post festum potrdili in podpisali. Številni med njimi seveda na to manipulacijo niso pristali, tudi zato in zlasti zato ne, ker se jim je zdel zakon sporen iz več razlogov. Iz koalicijskih vrst je prišlo celo »sporočilo«, da je očitno z zakonom vse v najlepšem redu, ker so z njim zadovoljni zaposleni na RTV. Odbor združenja ZNP RTV  SLO ob tem zanima, kdaj je bil na RTV izveden notranji referendum o pravkar sprejetem zakonu o RTV in na osnovi česa v koaliciji sklepajo, da se zaposleni na RTV z njim strinjajo? Kolikor nam je znano, zaposlenih na RTV na takšen način nihče ni nič vprašal, izrazito različna mnenja pa so tudi med hišnimi sindikati samimi. Sicer pa so nekatere argumente proti zakonu posamezniki iz RTV – tudi v imenu zaposlenih – razlagali že na javni predstavitvi mnenj, ki je bila izmenjava mnenj med argumenti in gluho zakonodajno stranjo. V resnici je šlo za »demokratičen« blef!
Novi  Zakonu o RTV naj bi po mnenju koalicije in pristojnega ministrstva ter ministrice Širce posebej predstavljal depolitizacijo RTV hiše, kar je ob natančnem branju zakona seveda smešna, posebej pa cinična trditev! Že način imenovanja novih svetnikov in nadzornikov ter njihove med seboj prepletene in soodvisne pristojnosti to trditev v polnosti demantirajo.  S tem in s spremembo sui generis statusa hiše bo RTV postala popoln politični plen vsakokratne aktualne oblasti . Poleg tega bo zakon omogočil podrejanje javne funkcije, javnega servisa nekaterim komercialnim dejavnostim, kar je tudi najboljša pot k politični razgraditvi javne RTV in k postopni privatizaciji njenih posameznih delov.
Novi Zakon o RTV je v RTV hišo in med zaposlene že vnesel tudi nemir  celo ne zelo konkretnem področju: ker zakon RTV hišo s 1.1.2011 izloča iz javnega sektorja, bodo zaposleni izločeni tudi iz dosedanjega zaprtega dodatnega pokojninskega zavarovanja, kar prinaša hude posledice. Zakonodajalec očitno na to »malenkost«, ki bo prizadela 2000 zaposlenih, niti pomislil ni, kot še na marsikaj drugega ne.

Načeloma pa je popolnoma jasno, da je RTV eden najpomembnejših javnih servisov v državi in da je zatorej javnost tista, ki se mora o njegovi takšni ali drugačni usodi izreči, če politika (oblast) pokaže prevelike apetite po političnem, celo ideološkem in komercialnem lastninjenju tega servisa. To pa je mogoče le z referendumom, saj imajo ljudje pravico odločati o usodi vsebine in lastništva davka na elektro priključek.


Za Odbor ZNP RTV SLO
Vinko Vasle

 

Odgovor ministrstva za kulturo

Novi zako o RTVS je demokratičen

http://www.revija-reporter.si/index.php?option=com_content&task=view&id=4356&Itemid=59

 

In še odgovor Odbora ZNP RTV SLO

Ministrstvo za resnico in zakon za levico

http://www.revija-reporter.si/index.php?option=com_content&task=view&id=4357&Itemid=59

 
facebook

twitter

Aktualno

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Preberite več ...
 
Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.