Romi napadli novinarko natisni

Združenje novinarjev in publicistov ostro protestira zoper današnji fizični napad Romov v naselju Žabjak pri Novem mestu na novinarko Jerco Božič Kranjec s časnika Žurnal24 in predsednika regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca. Slednji je najprej novinarjem na novinarski konferenci predstavil problem lastnikov zemljišč, na katerih so Romi protizakonito postavili svoja bivališča, nato pa so se odpravili še v romsko naselje v smeri ene od teh parcel.

Okoli novinarjev, ki so bili zbrani ob državni cesti skozi romsko naselje, se je v hipu zbrala nekaj deset glava skupina Romov. Najprej so na novinarje kričali in jim grozili, da ne smejo nič snemati ali fotografirati, sicer bodo razbili opremo in njih. Sledilo je pljuvanje ter fizični napad, pri katerem je ena od Rominj novinarko Jerco Božič Kranjec sunila v prsni koš, medtem pa so Mesojedca napadli celo z lopato in ga poškodovali. Na kraju dogodka je bil sicer prisoten tudi policist, vendar njegovo umirjanje napadalcev ni zaleglo.

ZNP poziva organe pregona, da čim prej odkrijejo napadalce na novinarko in predstavnika civilne iniciative ter zagotovijo svobodno opravljanje novinarskega poklica na celotnem teritoriju Republike Slovenije. (N.G.)

Ljubljana, 23. novembra 2010