Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP v zvezi z navedbami Islamske skupnosti o reviji Reporter natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) zavrača pritiske Islamske skupnosti v Sloveniji nad slovenskimi mediji in novinarji, ki kritično pišejo o šeriatskemu pravu in financiranju gradnje džamije v Ljubljani. Hkrati tudi zavračamo žaljenje verskih čustev s strani kogarkoli, kot se je to zgodilo včeraj.

Islamska skupnost s svojo izjavo izreka neke vrsto fatve nad revijo Reporter, ker zaradi spornega financiranja kritično piše o gradnji džamije v Ljubljane. Tednik Reporter je zavezan demokraciji in svobodi, zlasti svobodi govora. Novinarjem ustava zagotavlja pravico svobodno razmišljati in o tem pisati. Nesprejemljivo je, da se kdo spotika ob novinarja, ki ima pomisleke in vprašanja, če gradnjo mošeje v Sloveniji financira tuja država, v kateri vlada šeriatsko pravo. Nesprejemljivo je, da bi novinar ne smel pisati o tem, da so nekatere mošeje na zahodu zgrajene z denarjem šeriatskih vladavin, zahodne vlade zaprle zaradi nevarnosti terorizma; ali o tem, kako nekatere zahodne države zaradi terorizma prepovedujejo tuje investicije v gradnjo mošej.


V Sloveniji imamo po ustavi zagotovljeno svobodo tiska, ta svoboda ni omejena niti, kadar gre za poročanje o delovanju verskih skupnosti. Če ne bi bilo tako, potem mediji ne bi mogli kritično pisati tudi o delovanju Katoliške cerkve. Nikoli se še ni zgodilo, da bi Cerkev ali kateri od katoliških dostojanstvenikov pozival k razpravi o pisanju Mladine, Dnevnika ali Dela, ker pogostokrat kritično, nemalokrat tudi žaljivo poročajo o delovanju te verske skupnosti in njenih dostojanstvenikih. Prav tako Katoliška cerkev ni krivde za žaljive grafite na cerkvah naprtila medijem, ki o njej kritično poročajo.

 

Če pa je namen islamske skupnosti omejevanje medijske svobode ali prikrite (odkrite) grožnje z obračunom nad novinarji, ki bi si drznili kritično poročati o njihovih ravnanjih, potem pa je nujno, da ukrepa policija in zavaruje varnost ljudi in z ustavo zajamčene človekove pravice in svoboščine. Obsojamo vsako obliko verske nestrpnosti v obe smeri in se zavzemamo za svobodo govora, da tudi tisti, s katerimi se ne strinjamo, svobodno povedo svoje mnenje.

 

Upravni odbor ZNP (14. 1. 2016)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.