Združenje novinarjev in publicistov
Mnenje predsednika ZNP o noveli zakona o medijih natisni

Vlada je resda zakon pripravljala dolgo in z javno razpravo, kar je pohvalno. A kaj pomaga, če pa glede kvot t. i. slovenske glasbe mnenja novinarske stroke ni upoštevala. Politikov in vlade denimo, glede tega mnenje novinarske organizacije ZNP sploh ne zanima. Častni izjemi sta poslanski skupini SD in NSi, ki sta ZNP povabili na sestanek in se vsaj pozanimali, kaj o novinarskem zakonu menijo novinarji.

Kvote t. i. slovenske glasbe posegajo v uredniško avtonomijo, kar omejuje svobodo govora. Le-ta pa je ustavna kategorija. Posebej smešne so razprave o glasbi novejšega in starejšega datuma, kar je v nasprotju s svobodnim tržnim gospodarstvom. Ali bodo politiki naslednjič uvedli tudi kvote za mlajše in neuveljavljene novinarje v časnikih?

Slovenstvo kot tako je v marsičem ogroženo. Tu država ne stori veliko. To vidimo tudi po tem, da otroci iz generacije v generacijo znajo manj slovenskih ljudskih pesmi. Da bi v šolstvu kaj naredili zaradi pešanja narodne identitete, vlada ne pomisli. Zato raje zaščiti popevkarico, ki grški pop zvezdi ukrade melodijo in zanjo napiše solzave ljubezensko-erotične stihe. Kvote bi bile načeloma smiselne le, če bi s tem radijske postaje vrtele več kakovostne glasbe, vključno tudi s slovensko ljudsko in zborovsko pesmijo.

Žalostno je, da bo zakon finančno obremenil najmanjše in najbolj ranljive – lokalne radijske postaje. To za marsikoga v Ljubljani sploh ni problem, kar je posebej žalostno.

TIno Mamić, predsednik ZNP (28. 1. 2016)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.