ZNP opozarja na nove grožnje novinarjem Reporterja natisni

Novinarji tednika Reporter so v dobrem letu dni dobili že drugo resno grožnjo prek spletnih omrežij. Prvič, ko je nekdo napovedal pokol novinarjev Reporterja in Demokracije, se ni zgodilo nič. Storilca niso niti iskali, kaj šele kaznovali. Na policiji so rekli, da ne gre za kaznivo dejanje. Tokrat je storilec pod imenom Matej na Twitterju grozil novinarju Igorju Kršinarju zaradi njegovega komentarja: "O teb bomo kmalu pisal kot fenomenu, ko boš brez obeh nog naredu 2 metra…"

ZNP ostro protestira zaradi odnosa policije, tožilstva in sodstva, ki dopuščajo širjenje takih groženj. Nedopustno je tudi, da o teh grožnjah mediji molčijo. Na eni strani mediji na dolgo in široko posvečajo nesramnemu tvitu politika, na drugi pa molčijo, ko novinarjem kdo zagrozi z likvidacijo. Novinarski aktivisti na transparentih grozijo s smrtjo politikom, smrtnih groženj nad svojimi kolegi pa niti ne opazijo.

Pred dnevi je ZNP vsem medijem poslalo poročilo o svobodi tiska v državi za leto 2015. Večina medijev in vsi največji mediji so poročilo povsem ignorirali.

Pozivamo predsednika države, vlado, vrh pravosodne oblasti in varuhinjo človekovih pravic, da končno nekaj ukrenejo zoper ogrožanje svobode govora. Pozivamo jih tudi, da si preberejo poročilo o stanju medijske svobode v naši državi. http://znp.si/component/content/article/1-glavne-novice/429-letno-porocilo-znp-na-podrocju-medijev-v-letu-2015

Upravni odbor ZNP, 12. 5. 2016